18 februari 2009

Het CPB

Dat was even schrikken gisteren. Het CPB gaf de somberste economische voorspellingen uit haar bestaan.

Ter relativering het volgende.

Er komt nog steeds water uit de kraan en Nuon levert - zolang je bereid bent om ook de "transportkosten" te betalen - nog steeds gas en stroom. En niets wijst erop dat dit bedrijf en zijn concurrenten failliet zullen gaan.

Als consumenten blijken we nu zelfs meer geld te besteden te hebben dan voor de recessie, maar we houden stevig de hand op de knip. Consuminderen noemt de milieubeweging dat.

Consuminderen hebben we toch altijd al gewild? Nu is de test daar of we het echt willen en kunnen, en of het bedrijfsleven erop kan inspelen.

Bedrijven die onzin verkopen zullen wel over de kop gaan of moeten omschakelen op andere producten. Zo krijgen de dames er waarschijnlijk een paar rimpeltjes bij. Maar dan zullen er ook minder proefdieren "nodig zijn".

Het fileprobleem zal kleiner worden. Dat zal echter wel ten koste van de autobranche. Omshakelen op -eerlijke- reparaties dus.
Dit zijn maar een paar simpele micro-economische gedachten, want het zit hier en daar ook wel wat ingewillelder in elkaar. Dat bersef ik heus wel.

Maar vergeet, tenslotte, vooral niet dat het CPB een overheidsinstantie is. Ze berekenen alles zoals de overheid het aan ze vraagt.
--
(Verzonden vanaf mijn Blackberry / Sent from my Blackberry)

Geen opmerkingen: