08 juni 2012

Gnucash en ABN AMRO

Misschien bent u, net als ik, een gebruiker van het populaire programma Gnucash, en ondervindt u ook moeilijkheden met het inlezen van de mutatie-data van ABN AMRO. Deze bank gebruikt namelijk een afwijkend MT940 formaat. Het blijft onduidelijk waarom, maar het is nu eenmaal zo. Dit ABN AMRO-MT940 formaat is niet in te lezen in Gnucah (en waarschijnlijk ook niet in andere financiƫle programma's).

Ik heb enige tijd geleden een script gebruikt om de data van ABN AMRO geschikt te maken om in te lezen in Gnucash, maar om de een of andere duistere reden werkt dit nu niet meer. Misschien heeft dat te maken met de nieuwe Ubuntu-versie 12.04. Support voor het script is er niet, dus je moet het zelf maar uitzoeken (of een andere bank nemen, die zich aan de standaarden houdt).

Je kunt ook proberen van je ABN AMRO output een csv-file te maken (door de xls-variant van ABN AMRO te downloaden en die op te slaan als csv). Maar het inlezen van csv in Gnucash is een wespennest. In de Wiki van Gnucash staan weliswaar allerlei links naar trucs om dit te doen, maar of ze werken niet, of ze zijn voor een leek onbegrijpelijk.

Na lang zoeken en puzzelen blijkt de oplossing toch nog erg eenvoudig. Gnucash kan namelijk standaard-MT940 bestanden via de opties van het "importeren"-menu gewoon inlezen. Het gaat er dus om om uit te vinden wat ABN AMRO anders doet. Ik heb ergens op het internet gelezen dat ze drie extra regels toevoegen.

Nu kun je de MT940 file van ABN AMRO gewoon openen in een tekst-editor of in een tekstverwerker. Dan valt het op dat alle regels uit het bestand met  ":" beginnen, behalve een (vrij groot) aantal malen de regels "ABNANL2A , 940, ABNANL2A" (zonder de aanhalingstekens en komma's, op drie afzonderlijke regels).

Als je die drie regels zoekt, en vervangt door niets, houd je een normale MT940-file over, die in te lezen is door Gnucash. Sla hem (als je een tekstverwerker gebruikt) wel weer op als txt-file, met dezelfde naam als hij had. De nogal ingewikkelde scripts die hiervoor geschreven en die op het internet circuleren heb je dus niet nodig. Met een tekst-editor die kan zoeken en vervangen is de klus in minder dan een minuut geklaard.

Succes ermee. Gnucash is een geweldig programma, maar ABN AMRO is een bank met een merkwaardige opvatting over het gebruik van standaarden.

1 opmerking:

Unknown zei

Het spijt me maar mijn Nederlands is niet zo goede.

Hi, hope the following might help. I just started to play around with GnuCash and stumbled upon your blog-post after looking for ABN-AMRO MT940 import.

Thanks for the tip, if needed I have a simple python script to strip those header lines.

Another option would be to use TXT export from ABN-AMRO Internet Bankieren and (ab)use CSV import capability of GnuCash:
1. Uncheck comma (,) as separator
2. Check Tab as separator
3. Mark columns as follows:
#3 -> Date
#7 -> Deposit
#8 -> Description

Seemed to work for me...