26 september 2007

EU referendum

Onze regering heeft in al haar wijsheid gesproken. Er komt geen tweede referendum over het nieuwe EU verdrag. "Het verdrag is zo goed, dat een referendum niet nodig is", is een van de belachelijke opmerkingen vanuit de politiek.

De waarheid is natuurlijk anders: Onze regering weet maar al te goed dat er een zeer reële kans is dat er een tweede 'nee' vanuit Nederland komt. En dat wil de regering niet, 'omdat het zo'n goed verdrag is'. Ook de PvdA, die haar kiezers heeft voorgehouden dat er een nieuw referendum moest en zou komen, heeft bakzeil gehaald en vind een referendum nu maar onzin.

De werkelijke reden waarom de regering geen nieuw referendum wil, is natuurlijk dat onze premier in Brussel in een achterkamertje beloofd heeft dat er geen tweede referendum komt. De uiterst democratische EU heeft er nu genoeg van. Het verdrag zoals het er nu in concept ligt moet en zal er in alle lidstaten doorgedrukt worden. Dat is ongetwijfeld tweehoog-achter afgesproken. En daar hebben we dan iets onbeduidends voor in ruil gekregen. Zo gaat het nu eenmaal in de politiek.

Iets wat er ook op wijst dat Balkenende heeft moeten beloven dat er geen referendum meer over de EU komt in Nederland, is dat de Britse regering ook 'geen zin' heeft om een referendum te organiseren, terwijl het volk er daar ook luid om vraagt.

Het is te hopen dat onze regering (en met name de PvdA) in ieder geval te kijk gezet wordt door een 'onofficieel' referendum, bijvoorbeeld te organiseren door de oppositie. Of zit die ook in het Brusselse complot?

Een ding is zeker: Wanneer ik in deze zaak nog eens de gelegenheid krijg om mijn mening te geven, al dan niet officieel, dan zal het (weer) een duidelijk "nee" worden. Al was het alleen maar om duidelijk te laten zien dat ik het idee dat in Brussel leeft over het begrip 'democratie' niet op prijs stel. "Zo goed dat er geen referendum nodig is"? Kom nou!

24 september 2007

Software voor uw PDA

Ik heb mijn PDA nu meer dan een jaar en ik gebruik hem dagelijks. Om even de e-mail te bekijken, om over het web te surfen (als ik te lui ben om mijn computer op te starten) en om handige programmaatjes te gebruiken. Dit bericht gaat over die handige software.

Als bron voor PDA software gebruik ik nu vrijwel uitsluitend Pocket PC Freeware. Die site heeft overigens ook een mobiele versie. Handig is dat ieder programma er een 'score' van 1-10 heeft. Zo kun je gelijk zien of of een programma goed en/of handig is. Alles van 7 en hoger is goed. Bovendien kunt u zich 0op de RSS-feed van de site abonneren.
U moet maar even een zoekopdracht op de site geven om de hieronder genoemde programma's te vinden.

Er zijn natuurlijk keuke spelletjes en denkspelen zoals Go (PocketGNUGo), schaken (Hellchess) en veel vormen van Sudoku. Daarvoor heb ik gratis het sharewareprogramma 'Kokunotsu' op de site van Windows Mobile gedownload. Maar als dat niet meer gratis is zijn er genoeg alternatieven. Let gewoon op de score wanneer u er een wilt proberen. Heel handig is ook de 'dictionary editor', waarmee je het woordenboek voor de de automatische aanvullingen bij het typen kunt bewerken. Bij mij stonden er nogal wat typefouten in.

De pocketversie van 'Google maps' is een must. Die haalt u gewoon op vanaf de pocket site van Google. Een HTML-editor is ook uitermate handig als u een eigen website hebt. Daarvoor gebruikt u 'PocketHTML.Net'. En om de klok van uw PDA precies gelijk te zetten gebruikt u 'SP TimeSync'. (Merkwaardig genoeg werkt de 'grote' versie niet op mijn PC). En om RSS feeds te lezen is pRSSreader de top.

Een ideeën-manager (die terecht een 9 heeft) is 'ADBIdea3'. Als u nog niet weet wat en ideeën-manager is, probeert u dat programma gewoon. Er zit een voorbeeld bij. Prachtig programma!

En dan nu de e-mail. U hebt bij Windows Mobile 'Pocket Outlook' gekregen. Dat is aardig, maar verre van volmaakt. Het kan bijvoorbeeld geen HTML mail lezen. En dat is meer dan irritant. Daarom is Qmail de oplossing. Dat programma krijgt van mij een 10. Je kunt er niet alleen mail mee lezen, maar ook nieuwsgroepen en RSS feeds. (Hoewel dat laatste wat mij betreft beter gaat met het al genoemde pRSSreader).

Maar ... Het installeren en configureren van Qmail is een klus. Voor het installeren kan ik verwijzen naar de link op de download-pagina. Die is duidelijk genoeg. NB: Het is in versie 3 (de laatste versie) niet meer nodig om apart een SSL-pakket te installeren, zoals de handleiding nog zegt. Het komt neer op unzippen en de hele directory neerzetten in de map van uw programma-bestanden. En even een snelkoppeling maken.

Het configureren van accounts gaat wat betreft het ontvangen van mail ook redelijk gemakkelijk. Zie de installatie-handleiding. Maar het configureren voor verzenden heeft mij heel wat hoofdbrekens gekost. Ik kan nu alleen verzenden via de smtp-server van Gmail. Die heb ik dus als smtp-server in al mijn accounts ingevuld.
Daarvoor kijkt u in de help-functie van Gmail, maar het werkt alleen wanneer u bij de smtp-server als beveiliging STARTTLS invullen, en niet SSL. Als smtp-poort werkt alleen poort 587. Dit stelt u in voor verzenden in voor alle e-mail accounts. En natuurlijk moet u POP ondersteuning eerst instellen bij Gmail.

U hebt dan een fantastisch e-mail programma op uw PDA dat prima met HTML en ook met nieuwsgroepen overweg kan.

16 september 2007

De VVD

Vaarwel VVD. Dat is mijn mening na kennisname van de brute uitdrijving van Rita Verdonk uit de partij.

Volgens een eerste peiling zou Verdonk, wanneer zij ertoe besluit een eigen partij op te richten, de VVD ruimschoots verslaan in verkiezingen. Maar daar gaat het natuurlijk niet alleen om. Verdonk kreeg (aanzienlijk) meer stemmen bij de laatste verkiezingen dan de lijsttrekker, maar door de fractie werd zij stelselmatig 'onder de duim gehouden'.

Dat kan nooit goed gaan en bij de volgen de verkiezingen kan de huidige VVD zonder Verdonk op hooguit de helft van het aantal huidige zetels rekenen. De partij heeft dat blijkbaar over voor haar principes. Maar wat zijn die principes? Een iets meer rechtse versie van de PvdA worden misschien? Daar zitten we toch niet op te wachten?

Zoals gezegd is het nu tijd om de VVD vaarwel te zeggen. Er is geen plaats meer voor de partij in de Nederlandse politiek. Het zal met de VVD niet beter aflopen dan met D66 of met de LPF. Alleen heeft de VVD veel langer bestaan. Maar de partij heeft haar opheffing gisteren willens en wetens een grote stap dichterbij gebracht. Het zij zo.

De Forsyte Saga

De trilogie "The Forsyte Saga" van John Galsworthy vind ik het beste dat ik ooit gelezen heb. De sfeer uit het Engeland van de 19de eeuw wordt er zo briljant in beschreven, dat het boek alleen daarom al de moeite waard is. Je zou kunnen zeggen dat het verhaal soap-achtige trekjes vertoont, maar de fantastische verwoording maakt dat helemaal goed. En overigens vindt ik het verhaal ook goed. Alles wat er gebeurt 'moet' ook gebeuren. Galsworthy heeft dan ook niet voor niets de Nobelprijs voor literatuur gekregen.

Veel mensen weten niet dat de verhaallijnen doorgaan in een tweede trilogie ("A Modern Comedy") en vervolgens in een derde trilogie ("End of the Chapter"). Al deze boeken zijn digitaal gratis verkrijgbaar bij Gutenberg. Voor de tweede en derde trilogie moet u, in verband met de auteursrechten-wetgeving) naar de Australische site van Gutenberg.

Er zijn twee TV series van de Forsyte Saga gemaakt. De oudste (zwart-wit en smalbeeld) is van de BBC en stamt uit de zestiger jaren van vorige vorige eeuw. De tweede (in kleur en breedbeeld) is van deze eeuw en werd gemaakt door Granada.

Beide series gezien hebbend (de eerste is voor een grijpstuiver bij Blokker te koop op dvd), denk ik dat de eerste al met al de beste is. Technisch is dit oude werk lang niet volmaakt. De decors wiebelen wanneer er een deur wordt dichtgeslagen, de serie bestaat voor het overgrote deel uit studio-opnamen, en af en toe wordt er op de achtergrond gekucht, maar qua bewerking en spel wint de 'antieke' versie het toch van de moderne.

Hoe dan ook, niemand kan naar mijn mening volstaan met het bekijken van de tv-versie(s). Voor 'the real thing' moet u beslist ook de boeken lezen. Dan weet u ook hoe het verder gaat, wanneer u alles tenminste leest.

Van harte aanbevolen. En wanneer u dan ook enthousiast bent geworden, probeer dan ook eens een paar andere boeken van John Galsworthy. De meeste zijn bij Gutenberg te downloaden.

03 september 2007

Leipzig

Tijdens mijn vakantie ben ik ook een dag in Leipzig geweest. Dat is voor die stad veel te kort. Ik zal dus nog eens terug moeten, want Leipzig is een stad die wellicht de bakermat van de Europese muziek genoemd kan worden. Niet alleen heeft Bach er de meest productieve jaren van zijn leven doorgebracht, maar ook grote componisten als Schumann en Mendelssohn hebben er gewoond en gewerkt.

Bach is er ook begraven. Hoewel de locatie van zijn graf enkele malen gewijzigd is (hij was ten tijde van zijn dood helemaal niet populair!) is zijn graf nu te vinden in de Thomaskirche, waar hij ook cantor was.

Ik krijg altijd een bijzonder gevoel wanneer ik bij het graf van een groot persoon sta, en daar hoort Bach zeker bij. Iedereen die piano speelt weet dat het motto van vrijwel iedere pianoleraar is "Geen dag zonder Bach". Je kunt gewoon niet om de grote meester heen, en daar kun je hem bijna aanraken.

De musea van Schumann en Mendelssohn moeten wachten tot de volgende keer, evenals het Bach museum. Ook vandaag nog is Leipzig een belangrijk muzikaal centrum. Toen ik uit de catacomben van de parkeergarage omhoog steeg, bleek ik tussen het Gewandhaus en het operagebouw in te staan. Een bijzondere eerste indruk!

Het Gewandhaus heeft een mooie winkel, waar je tegen vriendelijke prijzen vele duizenden klassieke cd's en dvd's kunt kopen. Je wordt er uiterst kundig geholpen. Maar lopend door de stad kom je ook grote winkels met bladmuziek tegen. Zowel nieuw als tweedehands. Een paradijs dus.

Ook op heel ander gebied heeft de stad geschiedenis gemaakt: De plaatselijke dierentuin heeft de belangwekkendste collectie primaten ter wereld. Deze naaste verwanten moeten ook op mijn volgende bezoek wachten.

Maar de les uit dit stukje is, dat wanneer u ooit in de buurt van Leipzig komt, u beslist in die stad moet gaan kijken!