26 september 2007

EU referendum

Onze regering heeft in al haar wijsheid gesproken. Er komt geen tweede referendum over het nieuwe EU verdrag. "Het verdrag is zo goed, dat een referendum niet nodig is", is een van de belachelijke opmerkingen vanuit de politiek.

De waarheid is natuurlijk anders: Onze regering weet maar al te goed dat er een zeer reƫle kans is dat er een tweede 'nee' vanuit Nederland komt. En dat wil de regering niet, 'omdat het zo'n goed verdrag is'. Ook de PvdA, die haar kiezers heeft voorgehouden dat er een nieuw referendum moest en zou komen, heeft bakzeil gehaald en vind een referendum nu maar onzin.

De werkelijke reden waarom de regering geen nieuw referendum wil, is natuurlijk dat onze premier in Brussel in een achterkamertje beloofd heeft dat er geen tweede referendum komt. De uiterst democratische EU heeft er nu genoeg van. Het verdrag zoals het er nu in concept ligt moet en zal er in alle lidstaten doorgedrukt worden. Dat is ongetwijfeld tweehoog-achter afgesproken. En daar hebben we dan iets onbeduidends voor in ruil gekregen. Zo gaat het nu eenmaal in de politiek.

Iets wat er ook op wijst dat Balkenende heeft moeten beloven dat er geen referendum meer over de EU komt in Nederland, is dat de Britse regering ook 'geen zin' heeft om een referendum te organiseren, terwijl het volk er daar ook luid om vraagt.

Het is te hopen dat onze regering (en met name de PvdA) in ieder geval te kijk gezet wordt door een 'onofficieel' referendum, bijvoorbeeld te organiseren door de oppositie. Of zit die ook in het Brusselse complot?

Een ding is zeker: Wanneer ik in deze zaak nog eens de gelegenheid krijg om mijn mening te geven, al dan niet officieel, dan zal het (weer) een duidelijk "nee" worden. Al was het alleen maar om duidelijk te laten zien dat ik het idee dat in Brussel leeft over het begrip 'democratie' niet op prijs stel. "Zo goed dat er geen referendum nodig is"? Kom nou!

Geen opmerkingen: