16 september 2007

De Forsyte Saga

De trilogie "The Forsyte Saga" van John Galsworthy vind ik het beste dat ik ooit gelezen heb. De sfeer uit het Engeland van de 19de eeuw wordt er zo briljant in beschreven, dat het boek alleen daarom al de moeite waard is. Je zou kunnen zeggen dat het verhaal soap-achtige trekjes vertoont, maar de fantastische verwoording maakt dat helemaal goed. En overigens vindt ik het verhaal ook goed. Alles wat er gebeurt 'moet' ook gebeuren. Galsworthy heeft dan ook niet voor niets de Nobelprijs voor literatuur gekregen.

Veel mensen weten niet dat de verhaallijnen doorgaan in een tweede trilogie ("A Modern Comedy") en vervolgens in een derde trilogie ("End of the Chapter"). Al deze boeken zijn digitaal gratis verkrijgbaar bij Gutenberg. Voor de tweede en derde trilogie moet u, in verband met de auteursrechten-wetgeving) naar de Australische site van Gutenberg.

Er zijn twee TV series van de Forsyte Saga gemaakt. De oudste (zwart-wit en smalbeeld) is van de BBC en stamt uit de zestiger jaren van vorige vorige eeuw. De tweede (in kleur en breedbeeld) is van deze eeuw en werd gemaakt door Granada.

Beide series gezien hebbend (de eerste is voor een grijpstuiver bij Blokker te koop op dvd), denk ik dat de eerste al met al de beste is. Technisch is dit oude werk lang niet volmaakt. De decors wiebelen wanneer er een deur wordt dichtgeslagen, de serie bestaat voor het overgrote deel uit studio-opnamen, en af en toe wordt er op de achtergrond gekucht, maar qua bewerking en spel wint de 'antieke' versie het toch van de moderne.

Hoe dan ook, niemand kan naar mijn mening volstaan met het bekijken van de tv-versie(s). Voor 'the real thing' moet u beslist ook de boeken lezen. Dan weet u ook hoe het verder gaat, wanneer u alles tenminste leest.

Van harte aanbevolen. En wanneer u dan ook enthousiast bent geworden, probeer dan ook eens een paar andere boeken van John Galsworthy. De meeste zijn bij Gutenberg te downloaden.

Geen opmerkingen: