16 september 2007

De VVD

Vaarwel VVD. Dat is mijn mening na kennisname van de brute uitdrijving van Rita Verdonk uit de partij.

Volgens een eerste peiling zou Verdonk, wanneer zij ertoe besluit een eigen partij op te richten, de VVD ruimschoots verslaan in verkiezingen. Maar daar gaat het natuurlijk niet alleen om. Verdonk kreeg (aanzienlijk) meer stemmen bij de laatste verkiezingen dan de lijsttrekker, maar door de fractie werd zij stelselmatig 'onder de duim gehouden'.

Dat kan nooit goed gaan en bij de volgen de verkiezingen kan de huidige VVD zonder Verdonk op hooguit de helft van het aantal huidige zetels rekenen. De partij heeft dat blijkbaar over voor haar principes. Maar wat zijn die principes? Een iets meer rechtse versie van de PvdA worden misschien? Daar zitten we toch niet op te wachten?

Zoals gezegd is het nu tijd om de VVD vaarwel te zeggen. Er is geen plaats meer voor de partij in de Nederlandse politiek. Het zal met de VVD niet beter aflopen dan met D66 of met de LPF. Alleen heeft de VVD veel langer bestaan. Maar de partij heeft haar opheffing gisteren willens en wetens een grote stap dichterbij gebracht. Het zij zo.

Geen opmerkingen: