14 oktober 2007

Toetsen van de piano


Zoals u weet (wanneer u ten minste een piano bezit) wordt er veel stof verzameld op en tussen de toetsen van een piano. Dat gebeurt in ieder geval wanneer u de klep open laat staan, maar de praktijk leert dat de meeste mensen dat doen. Dat staat ook veel leuker.

Ik ben onlangs eens naar de pianohandel gegaan om te vragen of ze daar zo'n handig 'lopertje' verkopen dat je op de toetsen kunt leggen. Grijnzend zei de handelaar dat hij die niet verkocht, maar dat ik er natuurlijk wel een zou krijgen wanneer ik een nieuwe piano zou kopen.

Aangezien dat bij mij in de verste verte niet aan de orde is, ben ik er eens over gaan denken of er zelf niets te maken viel. Meestal zijn die 'lopertjes' die je bij een nieuwe piano krijgt van vilt. Maar winkels waar ze een stuk vilt ter grootte van het toetsenbord van een piano verkopen zijn niet dik gezaaid. De fourniturenhandel is zelfs vrijwel geheel uit het straatbeeld verdwenen.

Ik heb de oplossing echter - bij toeval - toch gevonden. Hoe ik erop gekomen ben zal ik maar in het midden laten. Hier is de handleiding:

U gaat naar een van de filialen van Zeeman, en koopt daar voor € 1,29 een fleece sjaal. Die blijkt een formaat te hebben van 160 bij 30 cm (dat staat op het prijskaartje). Aangezien het toetsenbord van een piano (althans van de mijne) een afmeting heeft van 125 bij 15 cm, gaat u als volgt te werk: U vouwt de sjaal dubbel, en u knipt hem in de lengterichting door. U houdt dan twee stukken van 160 bij 15 cm over. Nu de lengte nog even netjes op maat knippen (ik wed dat die van u ook een toetsenbord heeft van 125 cm lang heeft) en klaar is Kees. Twee fraaie lopertjes voor de piano, samen voor € 1,29. Een op de piano en de andere als reserve, wanneer hij in de was is.

Of wanneer u ook een keyboard (of een elektronisch orgel, of een harmonium, of een elektrische piano) hebt knipt u het tweede lopertje op maat voor uw tweede toetsenbord.Veel knip-plezier!

1 opmerking:

dirk.heyndrickx@telenet.be zei

Beste,

Bedankt voor de tip over het lopertje voor de toetsen! Geprobeerd en prima oplossing. 'K was ook al een tijdje vruchtloos op zoek.

Met vriendelijke groet,

Dirk Heyndrickx