IMSLP kan nog wel wat extra steun gebruiken. En op hoe meer plaatsen op het internet, hoe beter. Wanneer u de brief die United Editions heeft geschreven bekijkt (dit is de link), kunt u zien hoe moeilijk, het is om de handschoen op te nemen tegen zo'n gigant, als het al mogelijk is.
Ze noemen een 'selectie' van componisten, waarvan ze van mening zijn dat ze de belangen behartigen, meer dan 50 jaar na hun overlijden. Ze suggereren daarmee dat er iets van de, in veel gevallen niet meer bestaande, auteursrechten terecht komt bij de nabestaanden, maar daar gaat het ze natuurlijk helemaal niet om. Het zijn geen filantropische instellingen.
Stel dat IMSLP de genoemde muziek verwijderd had, dan waren ze weer met een nieuwe selectie gekomen. Je kunt daar niet tegen op. Ze zijn pas tevreden wanneer je alles weghaalt. Want juist aan de muziek waar geen auteursrecht meer op rust (het leeuwendeel) verdienen ze geld.
Trucs om alsnog auteursrechten te innen voor bladmuziek die daar vrij van is zijn onder meer het plaatsen van een paar vingerzettinkjes. Dan wordt daar weer auteursrecht op geclaimd. Of ze gebruiken een iets afwijkende druk, waarvan ze dan stellen dat die auteursrechtelijk beschermd is.
Als particulier of als vrijwilligersorganisatie kun je een juridische strijd over dergelijke futiliteiten nooit winnen. Door het gebruik van vertragingstechnieken en alle beroepsmogelijkheden lopen de kosten van de procedures steeds verder op.
United Editions heeft zich van zijn lelijkste kant laten zien en ik zal dan ook geen producten van dit bedrijf afnemen. De jongeman die IMSLP heeft opgezet is (terecht) afgeschrikt door de hoge kosten van juridische procedures,. Maar daarmee is het punt waar het om gaat nog niet uitgevochten.
Kun je inderdaad auteursrechtelijke bescherming claimen voor materiaal dat in het land (Canada) waar de server van IMSLP staat niet meer bescherm is door auteursrechten? IMSLP had nota bene op alle pagina's waar elders nog auteursrechten bestonden een waarschuwing geplaatst!
Ik denk dat deze situatie te vergelijken is met die van Gutenberg. U weet wel, de organisatie die literatuur die vrij is van auteursrechten op het internet plaatst. Gutenberg plaatst literatuur die in de VS en Europa, waar ze servers heeft staan, nog beschermd is op haar Australische server (als daar geen auteursrecht meer bestaat). Daar heeft nog geen uitgever van boeken tegen geprotesteerd.
Het is te hopen, zoals ik in mijn vorige bericht al zei, dat er iemand is die het juridisch tegen UE wil opnemen. Een organisatie dus, met genoeg geld om een gelijkwaardige procespartij te kunnen zijn.
1 opmerking:
Helemaal mee eens.
Anders gaat er veel muziek zonder meer verloren
Een reactie posten