26 juli 2007

De Tour de France

Afschaffen die apotheek. Dat is mijn mening. Wat er ook door de leiding afgesproken wordt en wat er ook door de fietsers plechtig beloofd wordt, de rijders die het goed doen zitten altijd 'onder den drog', zoals onze zuiderburen het uitdrukken. Het is niet mogelijk om een 'schone' Tour te organiseren. Punt uit. Afschaffen dan maar die troep.

Ongeveer een week geleden besloot de Duitse tv om geen uitgebreide aandacht meer aan het evenement te besteden. Terecht! Maar Mart Smeets stond, zodra dat nieuws bekend werd, op de tv te verdedigen waarom de NOS er nog wel mee doorging. Het was een verward en onbegrijpelijk verhaal, maar dat is ook logisch.

In de eerste plaats is het niet te verdedigen waarom je die rijdende apotheek blijft volgen, maar in de tweede plaats is het de hobby van Smeets, en eigenlijk zijn enige serieuze broodwinning. De heer Smeets wil dat niet op de tocht zetten. En blijkbaar heeft hij zoveel invloed bij de NOS, dat hij door mag gaan, hoewel zijn pensioen nu wel zeer duidelijk in zicht is.

Kan er volgend jaar nog wel een Tour de France zijn? Nee, eigenlijk Niet. Iedereen is er mijns inziens op uitgekeken, behalve Mart Smeets natuurlijk, en die wringt het volgend jaar weer door onze strot, tenzij de tourleiding zelf besluit het evenement maar niet meer te organiseren.

Het zal me benieuwen. Al die tientallen miljoenen euro's komen dan beschikbaar voor iets leukers. Maar er zijn mensen die dermate grote sommen geld met de fietsende apotheek verdienen, dat het moeite zal kosten die op te heffen. Neem de renners. Vroeger ging het om een paar duizend frankskes, maar tegenwoordig om miljoenen.

Wie durft dat af te schaffen? Waarschijnlijk niemand. De enige oplossing is dus om manieren van doping te bedenken die (nog) niet te traceren zijn. Er werd in "Netwerk" gesproken over 'gen-doping', whatever that may be. Waarschijnlijk stellen de gebruikers daarvan zich aan gevaren bloot die niemand kent. Maar zolang het nog niet te bepalen is, 'mag het' en zal het gebruikt worden. Bah, wat een viezigheid, die Tour de France!

Geen opmerkingen: