11 juli 2007

Tarzan

Het verhaal van Tarzan is de laatste jaren voornamelijk bekend geworden via de Disney-versie, die ook tot musical bewerkt is. Hoewel dat verhaal zeer onderhoudend en leuk is, wijkt het in een vrij groot aantal opzichten af van het oorspronkelijke boek van Edgar Rice Burroughs.

Wanneer u van de moderne versies geniet kan ik u sterk aanraden het oorspronkelijke boek, of liever gezegd op zijn minst de eerst twee delen van de oorspronkelijke serie van zes boeken, te gaan lezen. Ze zijn gratis te vinden op diverse plaatsen, onder meer bij mijn favoriete boekensite: Gutenberg.

De fraaie scene waar de films (want vroeger zijn er ook heel wat Tarzan-films gemaakt) beroemd mee zijn geworden ("Me Jane, You Tarzan") komt (helaas) niet in het boek voor. Wel en andere fraaie scene:

Tarzan leert zichzelf in het boek lezen en schrijven (aan de hand van de boeken van zijn overleden ouders), maar kan de klanken die er bij de woorden horen niet uitspreken. Tot hij in contact komt met een Fransman (die in de films helemaal niet voorkomt). Die leert hem Frans spreken. Maar eerst verloopt het contact schriftelijk: Tarzan schrijft in feilloos Engels op een stuk boomschors: "I am Tarzan of the Apes, who are you?" En eerlijk gezegd vind ik die scene bijna even fraai als het Tarzan-Jane gebeuren uit de films.

Ook loopt het boek heel anders af dan de Disney film. In feite heeft het een open eind en daarom moet u het tweede deel (The Return of Tarzan) ook lezen. Maar de betrekkelijk onbekende film uit 1984 "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes" houdt zich wel vrij goed aan het oorspronkelijke boek. Die kunt u dus ook gaan bekijken om het oorspronkelijke verhaal te leren kennen.

Ik heb geen zin om hier met een aantal 'spoilers' de geheimen van het boek te gaan onthullen. Dit stukje is alleen bedoeld om u er nadrukkelijk op te wijzen dat de Disney versie wel leuk en mooi is, maar dat het echte verhaal anders loopt. En wanneer u via de boeken in de ban van Tarzan raakt, kunt u op tientallen uitgebreide websites nog veel meer over deze bekende held uit het oerwoud te weten komen.

Geen opmerkingen: