01 augustus 2007

Dierenmishandeling (alweer)

Vanochtend meldde het radionieuws een kort berichtje, met de strekking dat dierenorganisaties een transporteur hadden aangeklaagd. Achter dit bericht ging veel onnodig dierenleed schuil. Wat was het geval? De transporteur had een groot aantal, ik meen enkele honderden, biggen op transport gezet van Nederland naar Spanje in een veel te kleine ruimte. Ook hadden de dieren tijdens het transport geen eten of drinken gekregen. Er waren daarom 13 biggen overleden bij aankomst.

Deze dieren, die op weg naar de slager waren, zijn op een schandelijke manier behandeld en dat had voor weinig meer geld veel beter gekund. Het schijnt niet tot de botte hersenen van veel mensen door te dringen dat dieren ook gevoel hebben. En juist varkens staan biologisch zeer dicht bij de mens. Bovendien zijn het vriendelijke en aanhankelijke dieren.

Ik pleit ervoor om zeer strenge regels aan veehouders en -transporteurs op te leggen. De meeste varkens leven maar een paar maanden en worden dan al geslacht. Veel van hen zien tijdens dat korte leven zelfs nooit het daglicht. Nou ja, misschien even op de dag van hun transport naar het slachthuis. Moeten die dieren tijdens hun laatste tocht dan zo mishandeld worden?

Ik hoop dat dit stukje sommige van mijn lezers aan het denken zet over het eten van het vlees van 'batterijvarkens'. U mag van mij best een stukje varkensvlees eten, maar eet u dan het vlees van varkens die enigszins respectvol behandeld zijn tijdens hun korte leven. Dieren zijn geen dingen, maar levende wezens.

Geen opmerkingen: