03 mei 2007

Graaien

Anders Moberg gaat Ahold verlaten. U weet wel, die meneer die zo goed werk verricht dat hij daar 12 miljoen Euro per jaar voor krijgt. In de ongeveer vier jaar dat hij voor Ahold werkte heeft hij dus pakweg (en dat mag u wat mij betreft letterlijk nemen!) vijftig miljoen Euro bij elkaar gegraaid.

Wanneer u aandeelhouder van Ahold bent, en toch al heel wat geld verloren hebt door de schuld van de vorige Ahold-top, mag u ervan uitgaan dat die vijftig miljoen ook van uw dividend afgegaan zijn. En wanneer u bij Ahold werkt en u heeft jaar-in-jaar-uit moeten horen dat er geen geld was voor salarisverhogingen, zult u er ook wel het uwe van denken.

Dit soort figuren met graaisalarissen zegt vaak dat er niemand te vinden is voor minder geld, maar daarin hebben ze ongelijk.

Steve Jobs, topman van Apple, doet ongeveer hetzelfde werk als meneer Moberg deed voor één dollar per jaar, en hij ziet jaarlijks af van een salarisverhoging. We kunnen dus de retorische vraag stellen of meneer Moberg, die nu door Ahold aan de kant gezet is, het 15 miljoen keer zo goed gedaan heeft voor Ahold als meneer Jobs voor Apple. Ik denk het niet, maar de aandeelhouders van Ahold hebben daarover natuurlijk het laatste woord.

Hoe dan ook, ik walg van dit soort graaiers. Ik gun iedereen een goed salaris wanneer hij zijn werk goed doet, maar 12 miljoen Euro per jaar? Dat jaarbedrag krijg je in geen vier generaties Mobergs op. En dat wordt dan per jaar betaald, en iedereen die erbij betrokken is vindt het goed.

Zelfs onze socialistische minister van financiën vindt het niet nodig om op dit soort extreme salarissen een hoge belasting te zetten. Laten we on te beginnen zeggen: vanaf een miljoen Euro per jaar wordt de belasting 90%. Het was destijds voor de Beatles nog (veel) erger. En die zijn toch ook niet arm geworden. Luistert u nog maar eens naar het liedje "Taxman": Onze vier muzikale vrienden betaalden van al hun inkomsten destijds 95% belasting.

Wat stelt zo'n graaier zich eigenlijk van zichzelf voor wanneer hij zo in andermans geld zit te graaien? Zitten ze allemaal in dezelfde club en scheppen ze daar tegen elkaar op hoeveel miljoenen ze per jaar "verdienen"? Zit dat erachter? Is het een soort competitie?

En Steve Jobs dan? Die leeft royaal van zijn ene dollar salaris per jaar. Die vindt blijkbaar dat hij al voldoende bezit om van te leven.

Bah, wat een viespeuken zijn het eigenlijk. Er gaat er nu gelukkig weer een weg. Of zal hij elders een "betere" baan vinden, waar hij, weer ten koste van de aandeeljouders en het personeel (want dat mogen we toch ook niet vergeten), bijvoorbeeld 20 miljoen per jaar krijgt? Ik moet er niet aan denken!

Geen opmerkingen: