11 mei 2007

Songfestival (halve finale)

Nederlands heeft weer eens een stevige nederlaag geleden in de voorronde van het Eurovisie Songfestival. Weliswaar kun je op diverse (Nederlandse!) plaatsen op het internet vandaag lezen dat dit onterecht is en dat we gisteren een van de beste prestaties uit de geschiedenis van de televisie hebben neergezet, maar dat is natuurlijk onzin. Het gaat er helemaal niet om wat de fans van onze artiesten vinden, maar om wat de internationale jury vindt.

Daar hoeft u het niet mee eens te zijn, maar dat is toch echt het enige waar het om gaat. En die internationale jury vindt - evenals ik - onze liedjes als jarenlang pet met de klep. Zal Nederland nu zo verstandig zijn om maar niet meer mee te doen? Ik denk het niet. Daar hebben de belanghebbenden in Nederland al jaren mee gedreigd, maar ze doen kennelijk jaar na jaar maar al te graag mee.

Misschien verdient het dan toch aanbeveling om geen b- of c-artiesten te sturen, maar een a-artiest. Alleen schijnt het probleem met onze meest populaire artiesten te zijn dat ze niet durven, omdat ze zijn bang zijn om af te gaan voor het internationale publiek.

En zo zal Nederland wel altijd in de onderste gelederen van de voorronde van het Eurovisie Songfestival blijven eindigen. We sturen overigens niet alleen matige artiesten, maar ook absoluut waardeloze liedjes. Zolang we deze twee waarheden niet willen inzien zullen we nooit meer in de finale staan.

Dan moeten we morgen in de finale maar weer gaan kijken naar de liedjes van landen zoals Ierland, die altijd goed zijn. Zou Nederland ooit nog in de finale staan? Ik vrees dat ik dat niet meer meemaak.

Geen opmerkingen: