13 mei 2007

Songfestival (finale)

Gisteren was dan de finale van het Eurovisie songfestival. Ik heb alle liedjes gezien en daarbij is mijn oordeel over de geflopte Nederlandse inzending bevestigd: Vrijwel alle liedjes (inclusief presentaties) uit de finale staken met kop en schouders boven de Nederlandse inzending uit.

Een Oost-Europese aangelegenheid? Ja, maar in de landen uit het oosten van Europa sturen ze dan ook het beste wat ze hebben en maken ze er een goede show van. En van het componeren van liedjes hebben ze daar kennelijk ook meer verstand dan in Nederland. Zo is het nu eenmaal. En zo is het altijd al geweest. Kent u een internationaal erkende grote klassieke Nederlandse componist? Ik niet.

Natuurlijk wordt de uitslag ook beïnvloed doordat bevriende landen op elkaar stemmen, maar dat gebeurt in het 'vrije westen' ook. Zo hebben Nederland en Israël (om voor mij volkomen onduidelijke redenen) elkaar als sinds jaar en dag hoge punten gegeven. En dan zijn de bobo's van de NOS boos dat dat ook gebeurt in het oosten. Heren, leer de waarheid te zien en open uw ogen. We hadden een slecht liedje en een matige presentatie. Daarom hebben we de finale niet gehaald.

Nu weer ter zake. Servië (de winnaar) had zeker een van de beste liedjes en een leuke presentatie, en heeft mijns inziens daarom terecht gewonnen. Oekraïne op de tweede plaats is onbegrijpelijk. Vriendjespolitiek dus. Maar verder was de top-10 heel begrijpelijk. Jammer dat de fraaie blues van Hongarije het niet hoger in de rangorde gebracht heeft en jammer dat de swingende jazz van Duitsland op plaats 19 geëindigd is. Maar dat is kennelijk een kwestie van smaak. Jazz is (nog) niet "in" in Europa.

Het publiek kijkt liever naar een stel fraaie Russische meiden, die muzikaal weinig te zeggen hebben, maar die wasoverigens niet slecht zongen, en een uitstekende act hadden. Een derde plaats voor Rusland was dus niet onbegrijpelijk. Ierland, dat sinds jaar en dag goede liedjes heeft, had dit jaar ook een goed liedje, maar het werd gewoon slecht gebracht en daarom terecht afgestraft met een laatste plaats.

Ik ben benieuwd of er volgend jaar iets gaat veranderen in de organisatie. Een bobo van de NOS wil een 'westerse' en een 'oosterse' halve finale houden. (Aan welke van die twee doen Turkije en Israël dan mee?). Dat is voor ons landje geen oplossing, want dan worden we weer naar een lage plaats gezongen door onze collega's uit andere westerse landen. Bovendien zou ik dat niet eerlijk vinden. Wanneer de Oost-Europese landen de beste liedjes en presentaties meebrengen horen de Oost-Europese landen in de finale thuis.

De enige oplossing voor Nederland is het verschijnen met een sterk liedje, een eersteklas zanger(es) en een goede presentatie. Wanneer we niet aan die drie eisen kunnen of willen voldoen zullen we nooit meer in de finale staan. En wat mij betreft is dat niet zo erg. Ik heb gisteren van de meeste liedjes genoten.

Geen opmerkingen: