23 oktober 2006

Ontsnapte krokodillen

Ik kom nog eens terug op Thailand, maar nu met een totaal ander onderwerp. De jaarlijkse overstromingen zijn daar weer bezig. Dat is helaas een jaarlijks terugkerend probleem, met een hoogtepunt in oktober. De oorzaken zijn geen andere dan de voortgaande (illegale) ontbossing en voortgaande verstedelijking. En dit jaar is het weer eens erger dan normaal. Niet alleen zullen veel restaurants langs de Chao Phraya Rivier in Bangkok dus weer korte of langere tijd gesloten zijn (en ik vraag me altijd af waar de eigenaren in die periode van leven), maar dit jaar zullen sommige delen van Bangkok ook onderlopen. In de gebieden die noordelijker liggen is dat al gebeurd en in onder meer Ayutthaya doet men grote moeite om de eeuwenoude Tempels en het ander culturele erfgoed te behouden.

Maar de Thaise media brengen vandaag wel een zeer wonderlijk nieuwtje. Er blijken grote hoeveelheden krokodillen uit krokodillenfarms ontsnapt te zijn. Merendeels uit illegale krokodillenfarms, want in Thailand gebeuren veel dingen nu eenmaal illegaal. Er zijn al weinig regels, maar zelfs die weinige regels zijn voor veel eerlijke ondernemende zakenlui nog te veel. Hoe dan ook, er zwemmen krokodillen rond en als je niet oppast tref je ze in de rivieren aan, of in extreme omstandigheden zelfs in je eigen achtertuin.

Bizar als dit al is, nog wonderlijker is het advies van de autoriteiten: Die raden de (vaak arme) mensen in de overstroomde gebieden aan om de dieren te vangen en te gelde te maken. Want maak u geen illusies wanneer u een krokodillenfarm in Thailand bezoekt. Het is geen dierentuin voor uw vermaak, maar gewoon een business: een kwekerij voor vlees en huiden. Nu wordt de bevolking dus aangeraden om de ontsnapte krokodillen op de manier van wijlen Steve Irwin te vangen, te slachten en te verkopen. Iedereen die zo'n uitzending van Steve Irwin wel eens gezien heeft weet dat het vangen van krokodillen geen sinecure is. Maar ja, zo kun je kennelijk ook omgaan met je bevolking die met ondergelopen bezittingen zitten! "Verdien maar wat bij met de krokodillenvangst".

Voor de bevolking van de ondergelopen gebieden hoop ik dat de overlast en het gevaar snel over zullen zijn. De autoriteiten wens ik meer wijsheid toe.

Geen opmerkingen: