18 oktober 2006

De Thaise taal leren (2)

Ik sta regelmatig verbaasd over de grote hoeveelheid nieuwe dingen die er op het Internet nog te ontdekken is. Ik dacht dat ik toch zo langzamerhand echt wel alle leuke sites over de Thaise taal kende, maar vandaag ontdekte ik toch weer een nieuwe site. En een goede ook!

Gaat u eens naar Thai Language e-Learning en u treft daar een uitstekend vormgegeven, mooie hoeveelheid gratis cursusmateriaal aan. De hoofdpersoon uit de lessen heet in deze cursus niet Manee of Manii, maar Malee. Maar ja, "what's in a name". Wat betreft de vormgeving heb ik één opmerking: Wanneer u Firefox als browser gebruikt krijgt u bij vrijwel iedere linker muisklik de mededeling dat rechts klikken niet toegestaan is. Uiterst hinderlijk, maar dit probleem is op te lossen door Internet Explorer als browser te gebruiken.

Ook moet u zich registreren voor de site, maar - nogmaals - de site is zeer de moeite waard, dus doet u dat maar gelijk. En verder hebt u een Flash plugin nodig, maar die heeft u waarschijnlijk al. Ik ken de site pas sinds vandaag, dus ik weet nog niet precies hoe uitgebreid hij is. Wanneer je je opgegeven hebt, krijg je toegang tot één lespakket, zij het dat het veel onderdelen heeft. Het blijft dus nog even de vraag wat er gebeurt wanneer je vindt dat je klaar bent met dat pakket. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat je dan moet gaan betalen, want de site is opgezet door het Thaise ministerie van onderwijs. Maar misschien is het materiaal dan op. De tijd zal het leren.

De ter beschikking gestelde les bevat onder meer onderdelen over de medeklinkers, de klinkers, de tonen, de grammatica en stukjes tekst. Ieder onderdeel is van een uitgebreide (in het Engels) gesproken toelichting voorzien en heeft (een knop voor) oefeningen. Die moet u zeker maken, als test of u alles begrepen hebt.

Wat het niveau betreft denk ik dat de site niet voor absolute beginners geschikt is, maar ik kan me daarin vergissen. Voor mij is hij eigenlijk iets te eenvoudig, maar prima geschikt voor een grote opfrisbeurt. Zo worden de tonen weer eens op een wat andere manier gebracht dan in andere bronnen. Dat is het onderdeel waar ik nog steeds de meeste moeite mee heb. Voor de tonentest had ik dan ook maar een 6. Voor en paar andere onderdelen een 8 of meer.

Ook deze site gebruikt weliswaar naast het Thaise schrift een transliteratie, maar die kun je desgewenst negeren. En dat zou ik maar doen. Want wanneer je er gebruik van maakt leer je de taal nooit. Dat heb ik al eerder beweerd en daar blijf ik bij. De Thaise taal kun je alleen leren, uitgaande van het Thaise alfabet. Begin dus maar met de medeklinkers en de klinkers. (Die hoofdstukken kon ik nu wel overslaan). Voor een beginner zijn ze essentieel.

Een aardigheidje van de site is verder dat hij bijhoudt hoe lang je met het lesmateriaal bezig bent. Ik heb er op mijn eerste lesdag twee uren doorgebracht. Ik ben ervan overtuigd dat deze site de zoveelste goede bron is om de Thaise taal te kunnen leren. Het enige dat u verder nodig heeft is een grote dosis doorzettingsvermogen!

Tenslotte moet het me van het hart dat er voor het leren van de Thaise taal (en ook voor het leren van bijvoorbeeld de Chinese taal) vele goede, gratis, internetsites zijn. Mijn vrouw daarentegen, die (goed) Nederlands wil leren, moet al haar lesmaterialen voor veel geld kopen. En alles bij elkaar haalt dat kostbare materiaal het in de verste verte niet bij het prima gratis materiaal dat beschikbaar is om (bijvoorbeeld) Thais te leren.

Toch merkwaardig voor een land dat zo dolgraag wil dat de buitenlanders inburgeren. Waarom zet de overheid dan niet een goede cursus op het Internet? Is het de Nederlandse handelsgeest die dat tegehoudt? Maar - zoals gezegd - ben ik ook niet erg onder de indruk van het beschikbare commerciële materiaal om Nederlands te leren.

2 opmerkingen:

Pieter Wilhelm zei

Beste Renee,

Als 1 van de webmasters van www.dutchtutor.com moet mij van het hart dat velen wel onder de indruk zijn van ons weliswaar commerciële materiaal op het web

Met vriendelijke groet,

Pieter Wilhelm

Rene Hasekamp zei

Beste Dutchtutor,

Het kan wel zijn dat jullie fantastisch materiaal hebben, maar er zijn tegenwoordig zo veel gratis cursussen, dat ik het zelf niet meer nodig vind om een Thaise cursus te kopen.

LAATSTE NIEUWS: Het complete materiaal van de FSI cursussen (werkelijk het neusje van de zalm) staat nu integraal en downloadbaar op internet. Een blogbericht hierover volgt nog.