26 juli 2006

Sites voor uw PDA

Ik heb een maand geleden een PDA gekocht. U weet wel, zo'n handcomputertje dat bijna evenveel kan als een gewone computer. Met name het surfen op het Internet gaat erg handig wanneer je een draadloos netwerkje in huis hebt. Maar dat heeft iedereen tegenwoordig. Het kost mij in ieder geval soms meer moeite om op mijn eigen netwerkje in te loggen dan op dat van een van de buren. Je moet er bij het surfen met een PDA alleen rekening mee houden dat de meeste gewone internetsites te groot voor het apparaatje zijn. Je kunt dus het best gebruik maken van de vele speciaal voor zo'n PDA ontworpen sites.

Om te beginnen is er de PDA startpagina. Dat is een aardig beginnetje. Verder blijken er een aantal sites te zijn die beginnen met "mmm" in plaats van "www". Die doen het ook allemaal goed. Bijvoorbeeld http://mmm.abnamro.nl, http://mmm.rabobank.nl en http://mmm.postbank.nl. Je kunt gewoon wat porberen en kijken of er inderdaad een speciale versie voor een PDA (of smartphone) van de pagina is.

Nog handiger is de mobiele versie MSN Search (de link staat standaard op je PDA). Niet mijn favoriete zoekmachine op het gewone Internet, maar wanneer je hem gebruikt op je PDA staat er een aparte link "mobile" bij ieder zoekresukltaat. Wanneer je daarop klikt wordt de gevraagde pagina automatisch 'vertaald' in een voor een PDA geschikte pagina. Bijzonder handig! Zo wordt (bijna) het hele Internet plotseling geschikt voor je PDA!

Bij Google is er iets soortgelijks bij GMail. Wanneer je op een link in een mailbericht klikt, wordt er automatisch een PDA versie van de link voor je geopend. Google heeft bovendien een nieuwe zoekpagina met de optie om alleen het mobliele web te doorzoeken.

Dit in tegenstelling tot Yahoo!, die wanneer je op een zoekresultaat in de PDA versie van de zoekmachine klikt, juist waarschuwt dat veel pagina's niet geschikt zijn voor je apparaatje.

Bij GMail kom je via http://m.gmail.com. Voor Hotmail zoek je naar Windows live mobile of Windows live mail en voor de webmail van je eigen provider ga je naar mail2web.

Er zijn tientallen handige en geschikte sites. Probeer het eens met een zoekopdracht. Zoek naar de betreffende site en voeg als tweede zoekterm 'pda' of 'mobile' toe. Zo vind je vanzelf massa's interessante sites voor je PDA. Een leuke tip is bijvoorbeeld de Wikipedia, die voor de kiene schermpjes de Wapedia heet. Dus bijvoorbeeld http://nl.wapedia.org voor de Nederlandse versie. Zo is er een mobiele site van Amazon, van de IMDB en ga maar door. U weet zelf beter dan ik wat voor sites u leuk vindt. Even googelen op uw PDA en u vindt ze. E zo gaat er een heel parallel Internet voor u open!

Geen opmerkingen: