26 juni 2006

Einde support voor Windows 98, Me

Microsoft heeft onlangs bekend gemaakt dat het de support voor de besturingssystemen Windows 98, Windows 98 SE en Windows Me per 11 juli 2006 staakt. Er zullen vanaf die datum ook geen veiligheidsupdates meer ter beschikking gesteld worden. De gebruikers van deze nog vrij druk in gebruik zijnde besturingssystemen zoeken het verder zelf maar uit!

En het inmiddels sterk vercommercialiseerde Zonelabs heeft hier alvast een voorschot op genomen, door vanaf deze week al geen met de genoemde besturingssystemen compatibele versies van Zonealarm meer uit te brengen, 'omdat die besturingssystemen nu eenmaal erg kwetsbaar zijn' of woorden van gelijke strekking. Wanneer je probeert om op een computer waar een van de genoemde Windows-versies op draait de update van Zonealarm die deze week uitkwam te installeren, krijg je een foutmelding. Wordt Zonalabs hiervoor betaald door Microsoft?

Uit het bovenstaande zal duidelijk zijn dat ik opgescheept zit met een van de genoemde systemen, te weten Windows Me. Toen ik mijn computer kocht (halverwege 2001, want Microsoft was weer aan de late kant), was Windows Me juist op de Nederlandse markt gebracht, en het was - volgens Microsoft - het neusje van de zalm, en het systeem van de toekomst. In veel winkels werden toen overigens nog computers verkocht met Windows 98 SE. Ik was dus blij dat ik er een kon krijgen met dit veelbelovende systeem.

Nu mag er natuurlijk ooit een einde komen aan de support van oudere software. Daar is eigenlijk niets mis mee. Maar wat Microsoft hier doet is toch wat merkwaardig: De support van het in (ongeveer) 1998 op de markt gebrachte en later opgelapte besturingssysteem Windows 98 wordt op één hoop gegooid met het in 2001 (dus een jaar of drie later) gepresenteerde besturingssysteem. Had het stoppen van de support voor Windows Me niet een paar jaartjes later mogen gebeuren dan voor Windows 98?

Geen opmerkingen: