22 november 2012

Maestro

De AVRO laat ons wekelijks zien in het programma met dezelfde naam als de titel van dit stukje hoe moeilijk dirigeren is. Het programma laat wel erg onervaren dirigenten zien, maar daardoor wordt het belang van een goede dirigent ook wel heel duidelijk.

De dirigent moet het tempo goed aangeven en bij moeilijke invallen een seintje geven aan de bespeler van het betreffende instrument.

Dit programma roept bij mij sterke herinneringen op aan een masterclass, gegeven door de grote dirigent Herbert von Karajan, welke masterclass destijds op de tv te zien was.

Ik herinner mij als de dag van gisteren hoe een jonge dirigent met veel ingewikkelde gebaren zijn emotie in het stuk probeerde te leggen. Hoewel dat helemaal niet slecht was, was Karajan niet tevreden.

Hij zei alleen maar 'Waarom doet u het niet gewoon zo...' en nam voor hetzelfde orkest plaats en gaf met zijn minimale dirigeergebaren strak het tempo aan, gaf hier en daar een klein seintje en het stuk klonk perfect. Er was chemie tussen dirigent en orkest.

Sindsdien heb ik een groot respect voor dirigenten die hun vak goed beheersen. Die a-b vergelijking tussen een niet onverdienstelijk dirigent en een maestro was dermate overtuigend dat niemand er onderuit zou kunnen.

Dirigeren is een gave die velen gelukkig wel bezitten, maar weinigen zoals Herbert von Karajan die had.

Geen opmerkingen: