12 november 2012

Somtow Sulcharitkul

Thailand is niet bepaald een land waar westerse klassieke muziek hoog in het vaandel staat. Somtow (spreek dit uit als Somtao) probeert hier met succes iets aan te doen. Hij heeft twee orkesten, het Siam Philharmonic en het Siam Symphonietta. Verder is hij de stuwende kracht achter Siam Opera. En hij componeert ook nog!

Het Siam Symphonietta is een jeugdorkest, waarmee hij een zeer  succesvolle tournee door Europa gemaakt heeft en daarbij ook nog een eerste prijs voor het orkest in de wacht gesleept heeft in Wenen, bij een concours voor jeugdorkesten.

Het Siam Philharmonic is een regulier orkest, waarmee hij zoveel mogelijk concerten geeft. In Bangkok moet u dan denken aan bijvoorbeeld een concert per maand.

Lef heeft hij ook, want hij is bezig met een cyclus van alle symfonieën van Mahler. Zeker niet de makkelijkste muziek om te dirigeren! Hij brengt in eigen beheer cd's en dvd's van veel van zijn concerten uit. 

Toegegeven, er zijn wel betere vertolkingen van Mahler op de markt, maar ga er maar eens aanstaan in een stad als Bangkok, waar klassieke muziek vrijwel onbeluisterd is. Durf dan maar eens met Mahler aan te komen!

Ik ben in de gelegenheid geweest om een van zijn concerten bij te wonen, en het was een verademing tussen al die simpele popmuziek in Thailand.

Ik heb er grote bewondering gekregen voor deze voorvechter van klassieke muziek in Thailand. Hij heeft een eigen You Tube kanaal, waar u iets van zijn enthousiasme kunt horen en zien.

Geen opmerkingen: