05 december 2012

Welke app om boeken te lezen?

Ik heb op mijn Android tablet en telefoon vrij lang gebruik gemaakt van de Aldiko boekenlezer. Daar kun je heel wat op instellen, en hij heeft een goede bibliotheekfunctie, waarin je boeken makkelijk kunt terugvinden en de eigenschappen van boeken kunt bewerken. Bovendien bestond er een app (van een andere ontwikkelaar) waarmee je je boeken en de plaats waar je met lezen gebleven was tussen verschillende apparaten kon synchroniseren.

Nu heeft Aldiko in het kader van de vooruitgang de bibliotheek van Aldiko ontoegankelijk gemaakt voor andere apps. Gevolg: je kunt niet meer synchroniseren tussen je tablet en je telefoon, of tussen twee tablets natuurlijk. Als je in de bus een stuk gelezen hebt moet je de nieuwe plaats eerst opzoeken op je tablet thuis voordat je verder kunt lezen.

En Aldiko heeft nog een paar kleine bugs waar ze niets van willen weten, gewoon omdat ze nu eenmaal vinden dat ze de beste app ter wereld hebben en dus geen kritiek willen horen. Zo zuigt Aldiko de batterij van Samsung telefoons leeg wanneer je het programma hebt gebruikt, en dat gaat pas over wanneer je je telefoon opnieuw hebt opgestart. Daar werken ze gewoon niet aan. Het is al tig keer gemeld.

Tijd om een andere app uit te zoeken dus. Maar welke? Eigenlijk is FBReader een heel prettige app, zeker wanneer je in portret-modus leest. Maar de bibliotheek ervan is erg beperkt wat mogelijkheden betreft. En je kunt er je bibliotheek niet mee synchroniseren.

Nu is er een open source boekenlezer (Cool Reader), dus daar moet je natuurlijk het eerst naar kijken. Dat gesloten gedoe is maar niks. Helaas blijkt die app in hgetr gebruik wat tegen te vallen, en synchroniseren is er ook al niet bij.

Dan is er de Moon Reader. Daar heb ik al eens eerder naar gekeken, maar hem onmiddellijk weer weggedaan omdat er als je je bibliotheek bekijkt opzichtige reclames verschijnen. Maar dat kun je natuurlijk vermijden door je internetverbinding uit te zetten. Dat is sowieso beter voor je batterij. En Moon Reader kan wel synchroniseren, maar alleen de plaats waar je bent in een boek (of een paar boeken). Niet je hele bibliotheek, zodat je altijd op al je apparaten dezelfde bibliotheek hebt staan.

Toch lijkt me dat op dit moment de beste optie. Je boeken moet je dan maar met de hand synchroniseren. 3Of weet iemand een betere oplossing? Een lezer met mooie bibliotheek-functies die je ook nog eens (liefst met je hele bibliotheek erbij) kunt synchroniseren tussen je apparaten.

AANVULLING juni 2013:

Ik gebruik Moon Reader (pro) inmiddels vele maanden, en de app is voortreffelijk. Hij wordt ook erg actief ontwikkeld. Wat de synchronisatie betreft het volgende.
De synchronisatie tussen apparaten werkt perfect. Dat gaat via Dropbox. Maar je kunt ook je hele bibliotheek naar (de juiste map in) Dropbox kopieren. Je kunt dan op ieder apparaat ook rechtstreeks vanuit Dropbox lezen. En bij de opties kun je instellen dat ieder nieuw boek automatisch naar Dropbox gekopieerd moet worden. Het nieuwe boek verschijnt dan bovendien op je andere apparaten automatisch in de lijst van recent gelezen boeken.

Al met al vind ik Moon  Reader pro nu de beste app om boeken te lezen.

Geen opmerkingen: