16 november 2012

Jazz-liefhebbers opgelet!

We weten allemaal dat de jazz, zoals de 70-plussers onder ons die uit hun tienerjaren nog kennen, morsdood is. Er worden nog wel 'jazzfestivals' georganiseerd, maar wat daar gespeeld wordt heeft weinig met de jazz uit onze jonge jaren te maken. Ik wil niet zeggen dat het allemaal slecht is, maar het is geen jazz, maar gewoon popmuziek.

Nu kwam ik onlangs in een cd-winkel die ook minder gangbare cd's verkoopt, en die had diverse doosjes met daarin ca. 5 cd's die - behalve het formaat - exact overeenkwamen met oude lp's. De hoezen waren aan twee kanten zelfs verkleind van 30 bij 30 cm naar cd formaat. Prijzen tussen de 10 en 15 EUR per doosje van 5.

En diverse groten uit de jazz waren vertegenwoordigd, bijvoorbeeld Count Basie, Ella Fitzgerald, Dave Brubeck en Louis Armstrong.
Niet in alle gevallen waren de cd's getrouwe kopieën van de lp', inclusief de hoesjes, maar vaak was de muziek wel overeenkomstig het origineel, en stonden er bijvoorbeeld twee lp's op een cd.

Ik ben naar huis gegaan met een doosje met 5 'verkleinde' lp's van Louis Armstrong: 'Louis Armstrong plays WC Handy', 'Satch plays Fats', 'Ambassador Satch' en een concert in Chicago op twee lp's. Echte ongeevenaarde klassiekers. De exacte kopieën van lp's behoren tot de "Original Album Classics" van Sony. Tot die serie behoren ook pop lp's. De iets minder getrouwe kopieën zijn van een label waarvan ik d naam niet genoteerd heb.

Bij een tweede oriëntatie, een dag later, ontdekte ik dat er ook doosjes zijn met 10 cd's van grote jazz musici, die weliswaar de oude lp's niet precies (maar wel grotendeels) dekken. Die zijn van "House Of Jazz", behorend tot de Nederlandse T2 Entertainment groep. Zo'n doosje met 10 cd's kost € 10. Bijna gratis dus. Het doosje van Dave Brubeck, dat ik in eerste instantie gekocht heb, bevat - zo te zien - vanaf disk 3 of 4 volledige lp's. Misschien ontbreekt er hier en daar een nummer, maar het is een mooi overzicht.

Realiseren de platenmaatschappijen zich dat dit zo ongeveer de laatste kans is om deze muziek te verkopen? De fans zijn nu tenslotte 70+, dus over een jaar of 10, of misschien al eerder, is er misschien helemaal geen belangstelling voor deze muziek meer en denken de mensen dat sommige popmusici in werkelijkheid jazz spelen. Maar wie weet heb ik het mis en zal de echte jazz een soort tweede klassieke muziek worden. Maar een hele generatie top-jazzmusici zie ik niet meer ontstaan. De kans op een serieuze revival zoals die er was in de vijftiger jaren van de 20ste eeuw lijkt me uitgesloten.

Als u dus ook van de jazz-generatie bent, ren dan (als dat nog gaat) naar een niet alledaagse cd winkel. Ik trof tot dusverre de beste collecties aan bij Plato en Velvet, maar er zuller er nog wel meer van dat soort winkels zijn. Sla uw slag nu het weer kan! Echte jazz uit de 50'er jaren en iets later op cd voor een prikkie, soms in de verkleinde oorspronkelijke hoezen.

Geen opmerkingen: