03 juli 2010

Eindeloos asfalteren

Een politicus van de VVD heeft een van de standpunten van zijn partij weer eens luid en duidelijk weergegeven: maak alle file-knooppunten twee maal vijfbaans, en het filiprobleem is opgelost. Nou vergeet het maar! Het Nederlandse fileprobleem is niet op te lossen door de rest van Nederland ook te asfalteren.

De betreffende politicus is een aantal jaren geleden bekend geworden als de uitvoerend "bankier" van de provincie Zuid-Holland, die ons belastinggeld op risicovolle wijze wegzette op plaatsen waar het nooit meer terug te halen was. Die zaak is nu dan formeel wel afgehandeld, maar het geeft mij toch te denken dat nu juist deze politicus met zo'n extreem duur plan komt.

Zou die operatie ooit plaatsvinden, dan mag de belastingbetaler tientallen miljarden neertellen voor een plan dat bij voorbaat niet zal slagen. Achter elk knooppunt in de wegen ligt namelijk een nieuw knooppunt. Dat hebben we nu al tientallen keren gezien. En de laatste knooppunten liggen bij het begin van een stad of dorp, waar je nu eenmaal geen wegen kunt bouwen die tien banen breed zijn.

Het is daarom te hopen dat de politiek dit waanzinnige plan niet overneemt en leert te accepteren dat een klein land als Nederland files heeft.

Geen opmerkingen: