05 mei 2010

Nog een truc van Brein

Brein houdt niet op met proefballonnetjes. Ze moeten en zullen geld binnenhalen. Op welke manier dan ook. Hoe ze dat gaan verdelen weten ze nog niet (aldus een woordvoerder van Brein op Radio 1). Maar dat geld moet er komen.

Het nieuwste plan van de bijna vergane fossielen van Brein is een heffing op ieder internetabonnement van € 5 per abonnement per maand! Dus opa die eens in de week met zijn kleinkinderen mailt mag € 5 per maand betalen ter compensatie van de "eerlijke zakenlui" die illegaal films downloaden en die vervolgens verkopen. Of - minder extreem - degenen die regelmatig muziek downloaden waarop nog auteursrecht rust.

Het is toch echt te gek voor woorden om iedereen te laten betalen voor de "schade" die aangericht wordt door een klein deel van de internetgebruikers. Daar komt dan nog bij dat het beslist geen uitgemaakte zaak is of het downloaden via torrents wel illegaal is.

Daar komt nog bij dat de meeste internetgebruikers voor hun eigen kunstuitingen ook geen auteursrechten vragen. Kijk maar eens op YouTube en muzieksites hoeveel muziek en korte filmpjes van internetgebruikers daar vrij te bekijken en te downloaden zijn zonder dat de maker van het kunstwerk daar iets voor vraagt.

Overdrijf ik nu en vergeet ik dat een artiest iets anders is dan een amateur? Misschien wel, maar het opleggen van een "boete" van € 5 per maand aan de hele internetgemeenschap omdat een klein deel daarvan auteursrechten negeert komt op mij over als het afschaffen van de controle op verkeersovertredingen, en als compensatie de wegenbelasting met € 10 per maand verhogen.

Nee, Brein, denk nou toch eens goed na voor jullie dit soort onzin uitblaten. Of willen jullie bij Brein niet meer serieus genomen worden? Eerst wilden jullie op ieder leeg opslagmedium een heffing zetten omdat je daar eventueel ook illegaal iets op zou kunnen slaan, en nu willen jullie een downloadbelasting via de provider heffen. Eerst nadenken, dan hardop spreken!

Geen opmerkingen: