Ik kan me behoorlijk ergeren aan de boosheid van de apothekers, omdat het de zorgverzekeraars nu (in tegenstelling tot de overheid in het verleden) gelukt is om door goed onderhandelen de prijs van een aantal medicijnen tot 95% omlaag te krijgen.
De arme apothekers klagen nu steen en been en roepen dat ze failliet gaan. Het zij zo, als dat de consequentie is van het snijden in woekerwinsten. Laten we eens kijken wat de apotheker allemaal deed en doet voor zijn hoge winstmarges en bonussen.
Eerst maar eens het (verre) verleden. Toen bereidden de apothekers een groot deel van de medicijnen zelf. Voorwaar geen geringe verantwoordelijkheid. Daar mocht best een goede beloning tegenover staan, want het was zeer verantwoordelijk werk en er konden de apotheker schadeclaims boven het hoofd hangen.
Maar hoe is het nu? De apotheker is nu niet meer dan een drogist, of eigenlijk een supermarkt. Hij bestelt zijn medicijnen in - streng op kwaliteit gecontroleerde - gesloten verpakkingen en legt die (nog steeds gesloten) op de toonbank. Hij loopt daarmee geen enkel risico. Niemand zal het immers in zijn hoofd halen een apotheker aan te spreken wanneer een farmaceutisch bedrijf een fout bij de fabricage van een medicijn gemaakt heeft.
Waarom zou de apotheker nu dan nog een hogere marge dan de drogist of de supermarkt moeten vangen? Of waarom zou er dan nog eens een bepaald bedrag per recept door de overheid betaald moeten worden? Kruidvat of C1000 krijgt toch ook geen vast bedrag per kassabon van de overheid?
Nu werd er in het verleden nog wel eens de nadruk gelegd op het feit dat de apotheker alle recepten controleert op ongewenste bijwerkingen met andere door de patiƫnt gebruikte medicijnen. Maar dat is maar betrekkelijk. Niemand wil toch beweren dat de apotheek ook weet wat ik nog bij het Kruidvat of bij de Etos koop aan geneesmiddelen? Hij heeft e er in iedergeval nooit naar gevraagd.
Kortom, geef de apotheker een drogistenmarge of een kruideniersmarge (ze zullen dan wel kiezen voor het eerste) en als ze daar niet tevreden mee zijn sluiten ze hun business maar. Het wordt sowieso hoog tijd voor de internet-apotheek.
Niet voor niets is het aantal apotheken sinds 1997 van 1500 naar 1900 gestegen! het is een uiterst lucratieve business, met winstmarges van honderden procenten. Die sector mag best eens gesaneerd worden.
Het is alleen te hopen dat die honderden miljoenen die nu bespaard worden op medicijnen niet rechtstreeks naar de bestuurders van de ziektekostenverzekeraars gaan, want dan komen we niet echt verder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten