21 juli 2008

Rookverbod

Sinds 1 juli is onze horeca officieel rookvrij. De terrassen zijn nu weliswaar volledig vergiftigd door rook, want onze wetgever vond het blijkbaar niet nodig om de bezoekers en het personeel daar ook te beschermen. Ik kan er niet bij, maar daar durft onze wetgever blijkbaar niets aan te doen.

Binnen is het nu wel officieel rookvrij. Officieel, want een aantal gestoorden uit de horecabranche negeert het rookverbod gewoon, en is daar nog trots op ook. Wat een horecaffers. Ze verschijnen trots met peuk in de hand in de media. De trucs zijn allemaal ver beneden de maat en uiterst doorzichtig.

Een van die kerels kreeg het idee om "als protestactie" in zijn cafe een week later te beginnen ket het rookverbod. De afgelopen 200 jaar of zo waren blijkbaar niet lang genoeg voor deze verslaafde. Controleurs bleven er weg.

Een andere minbegaafde horecaffer mende dat hij ongestraft een godsdienst op kon richten waarin "de god van de tabak" aanbeden wordt. Godsdienstoefeningen vinden dagelijks tijdens de openingstijden plaats in zijn cafe, dat hij nu een kerk noemt. Dit soort lui zou je gewoon als kleine jongens over de knie moeten leggen en een flink pak slaag moeten geven.

Helaas zijn ook daar de controleurs nog niet verschenen. Want handhaving van wetten tegen lui die als groep optreden tegen het gezag durven we in dit land blijkbaar nog steeds niet aan.

Dan zijn er nog horecaffers die een soort afzuiginstallatie hebben laten aanbrengen in hun cafe, "waar de lucht zuiverder is dan in een rookvrije ruimte". Ze hebben zelfs een instituut-voor-list-en-bedrog ingehuurd om hierover een rapport op te stellen. Je zal je daar maar voor lenen!

En ons nieuwe kerkgenootschap heeft ook al een advocaat-voor-kwade-zaken ingehuurd om een rechtzaak te beginnen zodra de controleurs naar binnen durven. Over de knie met die lui, inclusief die advocaat. We hebben hier niet een serieuze vorm van rechtspraak opgezet om z'n tijd te laten verdoen met lui die hun verslaving als een godsdienst willen verkopen.

Dames en heren opsporingsambtenaren, ga naar die "kerk" en deel daar de hoogst beschikbare boete uit. En sluit die tent als ze niet binnen de termijn betalen. En deel ook een fikse boete uit aan die lui met die afzuigkap. Allemaal flauwekul. Rookverbod is rookverbod. Als dit soort uitwassen niet in de kiem gesmoord worden komt er hier nooit een echt rookverbod. Het aantal"kerken" zal als paddenstoelen uit de grond rijzen en fabrikanten van afzuigkappen zullen goede zaken gaan doen.

Gelukkig hebben we ook nog een aantal nette horeca-ondernemers die nu geen rokers meer tolereren. Maar de uitwassen moeten snel aangepakt worden. Het verbod is er. Nu nog de opsporingsambtenaren met ballen!

Geen opmerkingen: