19 juli 2008

Inburgeren

Het is zover: Mijn vrouw moet inburgeren. Ze heeft haar brief deze week gehad. Niet dat ze niet al lang ingeburgerd is. Toen er ooit een voorbeeldexamen op tv was maakte ze dat een stuk beter dan ik, dus nodig is het niet. Maar daar ga ik niet over. Daar gaat de gemeente over, en die vindt het blijkbaar nodig.

Wat ik wel uiterst storend vind, is dat de overheid voor de potentiƫle inburgeraars een aantal websites heeft opgezet die ver onder de maat zijn, en waar eigenlijk helemaal niets op staat dat niet ook al in de uiterst summiere brochure staat. maar waar je wel een mega-computer met een multi-processor voor nodig hebt.

Er bestaat bijvoorbeeld - volgens de brochure - een lijst met diploma's en certificaten die vrijstelling geven van het examen. Leuk. Mijn vrouw heeft toen ze kort in Nederland was een talencursus voor gevorderden gevolgd. Ze wilde dus graag weten of die cursus aan de (vage) eisen voldoet. Op naar www.hoemoetikinburgeren.nl dus (wie verzint die stomme lange namen voor url's toch altijd?) en even kijken. "Deze website is opgeheven" prijkte er op haar scherm, en ze werd doorgelinkt naar www.hetbegintmettaal.nl, ook al zo'n leuke url.

Maar daar staat die lijst niet op. Dan maar even naar www.checklistinburgering.nl Helaas, ook al niets waar je wat aan hebt. Nou, dat certificaat dan maar meesturen en dan moeten ze bij de gemeente maar beslissen. Maar we weten allemaal wat daar uitkomt: Bij de gemeente durven ze geen beslissingen te nemen, en dus zal het zonder twijfel het veiligst zijn om het certificaat maar onvoldoende te verklaren.

Nou, dan waarschijnlijk op naar dat examen. Wat zal ze trots zijn wanneer ze het gehaald heeft. Echt ingeburgerd! Dat kan ik als Nederlander die al zijn hele leven in dit land woont niet van mezelf zeggen, want dat examen op tv maakte ik onvoldoende.

Nu nog even wat over die sites: De belangrijkste site is dus opgeheven, en de site waarnaar je verwezen wordt bevat geen informatie van betekenis. Dan staat er ergens nog een proefexamen. Helaas. daarop lopen zowel mijn computer als die van mijn vrouw vast. Leuke service van de overheid!

Wie heeft die sites nou eigenlijk opgezet? Dat zou ik toch wel eens willen weten. Ikzelf heb ook een uitgebreide website, maar daar staat toch echt alles op wat er op de index-pagina's beloofd wordt. En daar loopt geen enkele computer op vast. Eenvoudig, maar effectief. Geen resources vretende java-applets, flash en andere flauwekul. Gewoon html, met hier en daar een enkel stukje javascript. Nooit klachten gehad.

Maar voor die sites voor inburgeraars heb je de allernieuwste apparatuur nodig, met terabytes geheugen en razend sterke processoren, terwijl ze toch echt geschikt zouden moeten zijn voor de eenvoudige computer van de gemiddelde inburgeraar. Of niet? Zijn ze soms alleen voor de overheid zelf bedoeld, om leuk mee te spelen? Leve de ict bij de overheid!

Geen opmerkingen: