26 juni 2008

War and Remembrance

Ik heb hier eerder geschreven over "Winds of War", een boek van Herman Wouk dat als tv serie verfilmd is. Die serie is nu voor een prikje in Nederland te koop. Hij stopt na de aanval op Pearl Harbor, wanneer Amerika in de oorlog betrokken raakt. En daar wordt de draad weer opgepakt in het vervolg "War and Remembrance". Die serie is vijf jaar na de eerste gemaakt.

Ik heb het boek niet gelezen, maar de hele set miniseries (in totaal 50 uur!) gezien. "War and Remembrance" is in Nederland niet op dvd te koop. U zult de 12 dvd's (twee sets van 6) daarom in Amerika moeten bestellen. U krijgt dan echter een regiovrije set dvd's, met Engelse ondertiteling.

Het is even wennen na "Winds of War", want een aantal acteurs en actrices zijn vervangen door anderen. Misschien omdat dezelfde acteurs / actrices vijf jaar later niet beschikbaar waren. Maar de kwaliteit heeft daar niet onder te lijden gehad. Integendeel, denk ik.

In deze set zien we de rest van de oorlog, weer voornamelijk door een Amerikaanse bril, maar met voldoende aandacht voor de aspecten die ons als Europeanen interesseren.

In deze serie is er grote aandacht voor de holocaust, die zeer indringend gefilmd is. Het kost grote moeite om na het zien van die gedeelten bijvoorbeeld een vakantie in Duitsland te plannen. Maar die holocaust mag nooit vergeten worden. Je ziet - en dat maakt echt grote indruk - hoe het Hitler-regime plannen maakt, en voor een deel uitvoert, om alle joden te vernietigen. Systematisch, met een even systematische registratie.

Je kunt het wederom nauwelijks geloven. En je zou het ook niet geloven wanneer je deze beelden, voor een deel afkomstig uit documentaires, niet gezien hebt. Eigenlijk is het allemaal zo bizar dat je bijna het "Wir haben es nicht gewusst" van Duitsers die na de oorlog terecht stonden, zou geloven.

Herman Wouk heeft dit deel zo aangrijpend kunnen maken doordat een paar van de joodse hoofdpersonen langzaam maar zeker in de holocaust verzeild raken.

Maar het op een integere, maar harde, manier enkele malen durven verfilmen van een vernietiging van een trein vol mensen, vanaf de aankomst van de trein tot en met het begraven (later cremeren) van de slachtoffers verdient groot respect voor de makers van de serie. Tegelijkertijd zijn die gedeelten dermate ongelofelijk dat ze de serie tot een "must" maken, om de kijker eens en voor al te laten zien hoe de holocaust werkelijk was.

Er zijn wat delen (vooral de delen die betrekking hebben op de onderlinge relaties van de hoofdpersonen) die wat korter hadden gekund, maar de serie is als geheel bijzonder sterk.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat deze serie, na "Winds of War", niet in Nederland op dvd is uitgebracht. Je zou bijna denken dat daar iets achter steekt.

1 opmerking:

Anoniem zei

hallo iedereen

ik ben al lang opzoek naar het vervolg op "winds of war", onlangs heb ik aflevering 7 tem 12 kunnen bemachtigen maar nu mis ik het eerste deel nog.
heeft er iemand het eerste deel (aflevering 1 tem 6) met engelstalige ondertiteling van "war and remembrance" te koop ?

contacteer mij op volgend adres:
alain_houbrechts@yahoo.com

groetjes, Alain