13 juni 2008

Gefeliciteerd, Ierland!

De Ieren hebben als enigen mogen stemmen, in een referendum, over de licht opgepoetste, maar eigenlijk vrijwel ongewijzigde Europese Grondwet. En de Ieren hebben kennelijk aangevoeld dat zij "the voice of Europe" waren, want zij hebben tegen gestemd! De andere EU-landen, waar regeringen en/of parlementen hun kiezers genegeerd hebben en het verdrag - zonder een raadpleging van de kiezers aan te durven - hebben goedgekeurd, staan nu in mijn ogen te kijk.

Meneer Balkenende en zijn vrienden hebben het ook niet aangedurfd om opnieuw een referendum te houden, hoewel de politiek er wel om gevraagd heeft, en ziedaar. De enigen die wel mochten spreken hebben het geluid van de gemiddelde Europeaan duidelijk laten horen. NEE.

Leuk dat de EU er is, in sommige opzichten, maar genoeg is genoeg. Hup, tien landen erbij, hup Turkije in de wachtkamer, en ga maar door. De heren doen maar zonder iemand te raadplegen.

Welnu heren in Europa, meneer Barosso voorop, hier is de stem van Europa: NEE!

Zoals we allemaal weten is het verdrag van Lissabon, de opgepoetste grondwet, nu van tafel. Alle lidstaten moesten immers instemmen. Een lidstaat doet dat niet. Dat is genoeg. Wat nu? Niets bijzonders. Gewoon doorgaan zoals het al zeer vele jaren gaat. Daar is op zich niets mis mee. De besluitvorming blijft dus moeizaam en traag en dat is maar goed ook.

OK, nu terug naar de werkelijkheid: Vanavond op het journaal zien we ongetwijfeld allerlei politici die het NEE van Ierland zullen proberen te bagatelliseren.
Meneer Balkenende natuurlijk voorop. Maar dat zal niet veel uithalen. Het verdrag is nu van tafel. Punt uit. En bij een volgende poging om Europa een grondwet door de strot te duwen gaat Ierland weer naar de stembus, want de Ierse de grondwet schrijft voor dat er voor dit soort belangrijke beslissingen ALTIJD een referendum gehouden moet worden.

Wat zal ik vannacht lekker slapen.

Geen opmerkingen: