27 juni 2007

Halal hypotheken

Vanochtend konden we in de krant lezen dat de belastingdienst voor een zogenoemde 'halal hypotheek' geen belastingaftrek accepteert. Nee, natuurlijk niet! Moslims mogen geen rente betalen en kunnen dus ook geen betaalde hypotheekrente van hun inkomen aftrekken. Zo simpel zit de wereld in elkaar.

Maar er worden voor Moslims allerlei constructies bedacht voor hypotheken, waarin het eruit ziet alsof er geen rente betaald wordt. De constructie waar het vanochtend in de krant over ging is als volgt: De hypotheekverstrekker koopt het huis, en verkoopt het voor een hogere prijs aan de gewetensbezwaarde Moslim door. Het meerdere is de (compensatie voor de) hypotheekrente en moet volgens een bepaalde formule worden terugbetaald.

Wijze Moslims zijn het erover eens geworden dat er bij die constructie geen rente betaald wordt. Maar bankinstellingen willen een dergelijke hypotheek alleen op de markt brengen wanneer de uiteindelijke koper (van de bank) zijn betaalde meerprijs als hypotheekrente van zijn inkomen mag aftrekken.

Leest u het bovenstaande maar eens een paar keer door, want het is erg moeilijk: Er wordt een constructie bedacht waarbij er geen rente betaald wordt. Dat is op hoog religieus niveau uitgemaakt en goedgekeurd. De constructie is dus in orde. Vervolgens zet de huiseigenaar zijn verstand even op nul, vergeet al zijn principes en vraagt aan de belastingdienst of hij de betaalde kosten (die - zoals we gezien hebben - geen rente vormen) als rente van zijn inkomen mag aftrekken.

Begrijpt u het? Ik niet. Hij wil de belastingdienst overhalen om een post die uitdrukkelijk geen rente is, toch als rente aan te merken! En stel nu eens dat de belastingdienst dat zou doen? Dan moet de Moslim-huiseigenaar toch ernstige gewetensbezwaren krijgen, want hoe kan hij nu rente aftrekken als hij geen rente betaalt?

Het is allemaal onbegrijpelijk en de belastingdienst heeft volkomen gelijk. En nu maar hopen dat de politiek deze kromme redenering niet alsnog via een wetswijziging aan de belastingdienst opdringt!

Geen opmerkingen: