10 juni 2007

De handel in bladmuziek

Ik heb u al eerder gewezen op de sites waar u gratis en helemaal legaal bladmuziek, waar geen auteursrecht meer op rust, kunt downloaden en vervolgens printen. Dan gaat u nar een copyshop en laat u er voor een paar €uro een leuk boekje van maken.

Omdat ik op het punt sta om weer pianoles te nemen, en nog niet alle bladmuziek die ik daarvoor nodig heb op de grote sites (IMSLP, Mutopia, Werner Icking) staat, heb ik gisteren eens een kijkje genomen in een grote muziekhandel. Ik ben van een koude kermis thuisgekomen.

In de eerst plaats hebben boekjes met veelgebruikte werken voor pianoles (maar ik heb het dan wel over werken waar geen auteursrecht meer op rust) een gruwelijk hoge prijs. Een bekend album met etudes (ca. 30 bladzijden), gratis en legaal verkrijgbaar op internet, kost in de winkel tussen de € 10,00 en € 20,00. Dat is echt een onredelijk stuk duurder dan een redelijke vergoeding voor het zetten (vpor zover en nog gezet moet worden, want dit soort bekende werkjes wordt in facsimile gedrukt), drukken en binden.

Maar bovendien leert een klein onderzoekje op internet bij de commerciƫle muziekhandel in het buitenland mij dat hetzelfde boekje in het buitenland meestal een stuk goedkoper is. Wilt u dus een aantal van deze bekende boekjes met bladmuziek bestellen, doe dat dan maar in het buiten land, ondanks de verzendkosten.

Veel vervelender is dat de muziekuitgevers allerlei collecties van soortgelijke muziek in verzamelalbums uitgeven. Stel u bent geĆÆnteresseerd in sonatines, dan kunt u bij iedere uitgever een reeks albums kopen met verzamelingen sonatines, maar in de toekomst zit u dan wel aan die uitgever vast, wanneer u dubbele muziek wilt vermijden.

U kunt dus vrijwel geen albums met alleen de sonatines van Kuhlau, Clementi of Diabelli kopen, maar u krijgt een verzameling met van ieder wat. En in deel 2, 3 etc. staat dan de rest. Maar andere uitgevers hebben natuurlijk weer andere keuze in deel 1, 2 en 3 en dus is de eerste keuze van een uitgever definitief. En zo maken de muziekuitgevers toch weer een leuk handeltje van muziek waarop geen auteursrecht meer bestaat.

Jammer dat de reuliere muziekhandel nog niet wil ontdekken dat ik heus geen zin heb om eerst op internet te zoeken naar bepaalde muziek, om die vervolgens (tweezijdig) te printen en het geheel dan in te laten binden, wanneer een zelfde boekje in de winkel een paar € duurder is dan de kosten die ik et mijn gratis muziek maak. Laten we zeggen wanneer het boven bedoelde bekende boekje met etudes geen € 10 tot € 20 kost, maar € 7 of € 8, wil ik het best bij de muziekhandel kopen.

2 opmerkingen:

Franky zei

helemaal mee eens - alleen met 'het buitenland' bedoelt u niet Belgie neem ik aan? (adres tip anders welkom... ;)

Rene Hasekamp zei

Ik bedoel met "het buitenland" in de eerste plaats de VS. Helaas zijn de verzendkosten dan vaak hoog. Maar een downloadservice is op zich ook aantrekkelijk, zeker nu IMSLP (tijdelijk?) uit de lucht is.