22 maart 2007

Zelf bladmuziek maken

Ik heb enkele malen geschreven over gratis bladmuziek op Internet. Die kunt u nu wel vinden, afdrukken en in laten binden. Maar misschien heeft u ook nog oude bladmuziek liggen die er niet zo best meer uitziet, ejn die dus niet goed te scannen of kopiëren is. Of misschien schrijft u zelf wel muziek. Hoe kunt u die muziek mooi op papier krijgen? Het heeft me heel wat moeite gekost om die vraag te beantwoorden, en eigenlijk ben ik er nog niet helemaal uit.

Er zijn diverse peperdure commerciële programma's die dit kunnen, en als u beschikt over een grote hoeveelheid geld, en dat geld aan muzieknotatie-software wilt uitgeven, is er keuze genoeg. Er zijn programma's als Sibelius en Finale, die fraaie resultaten geven.

Maar wanneer u, zoals ik, niet dagelijks van die software gebruik denkt te maken en er dus geen honderden euro's voor over heeft, is het een hele klus om tot een goede oplossing te komen. Ik heb alle research inmiddels voor u gedaan en kan ui zeggen dat er eigenlijk maar één programma in aanmerking komt. Dat programma heet Lilypond. Maar helaas komt daar meer bij kijken dan gewoon het programma installeren en op intuïtieve wijze gaan gebruiken.

Lilypond werkt met invoer vanaf uw toetsenbord. U moet daarvoor een gewone tekst editor gebruiken, de bestanden opslaan met een ".ly" extensie, en dan door Lilypond in zeer fraaie 'PDF's laten omzetten. Want dat is het enige dat Lilypond doet: Het omzetten van correcte code in PDF. En helaas zullen uw eerste schreden op dit pad vele (onbegrijpelijke) foutmeldingen genereren.

U moet dus eerst de zeer uitvoerige en lange handleiding van Lilypond doorploegen. Daar zult u weken, of misschien wel maanden, mee bezig zijn, vrees ik. Verder blijkt al snel dat het Windows kladblok niet echt handig is voort het invoeren van de juiste code. U kunt het beste een editor met de naam jEdit installeren en daar de handleiding ook van gaan bestuderen. Maar dan bent u er nog niet, want het werkt pas echt prettig wanneer u een Lilypond plugin voor jEdit geïnstalleerd hebt, en ook daar de pittige handleiding van bestudeerd hebt.

Dus om Lilypond te kunnen gebruiken heeft u een hulpprogramma nodig, en weer een plugin voor dat hulpprogramma. Dat lijkt op zich te overzien. Maar het bestuderen van alle handleidingen is een gigantische klus. Aan de horizon daagt echter hulp: Er is een hulpprogramma in ontwikkeling om het notenschrift voor Lilypond via een GUI (grafische gebruikersinterface) in te voeren. Wanneer u dit programma Canorus installeert wordt alles een stuk makkelijker. Dit programma kan namelijk de juiste code voor Lilypond genereren

Of is het dan toch nog niet makkelijk? Nee, helaas niet. Canorus is nog volop in ontwikkeling en er is zelfs nog geen begin van een handleiding voor. Die staat gepland voor diep in 2008. Wanneer u zelf dus niet kunt ontdekken hoe dit veelbelovende programma werkt, bent u nog geen stap verder en moet u alsnog die gigantisch handleidingen van Lilypond, jEdit, en de plugin voor jEdit gaan doorploegen. Wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Carlien zei

Hallo Rene,

ik probeer op het moment Musicad uit om noten op schrift te zetten. Is gratis onbeperkt te proberen via musicad.nl.
bevalt me tot nu toe goed.

Groetjes

Anoniem zei

ook gratis: http://musescore.org/

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.