24 mei 2012

Eurovisie Songfestival 2012

Wat jammer nou. We zijn kansloos om vanavond door te spromen naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Ligt het aan onze inzending? Nee, hoewel je natuurlijk verschillend kunt denken over de kwaliteit van onze inzending. Maar daar doe ik geen uitspraak over. Het gaat om het systeem (televoting) en het deelnemersveld.

Sinds de organisatie ervoor gekozen heeft het festijn open te stellen voor de hele wereld (ik zou tenminste niet weten wat voor belemmeringen er nog zijn nu landen die vier tijdzones verderop liggen mee mogen doen) stemmen de diverse regio's gewoon op elkaar. 

Wat het deelnemersveld voor het EUROVISIE Songfestival betreft vraag ik me echt af wat landen als Israël, Turkije Azarbeidzjan (of hoe je dat ook schrijft) met Europa te maken hebben. Het wordt met het jaar gekker. Vroeger mochten alleen Europese landen meedoen en waren er maximaal 24 deelnemers, maar nu zijn er twee voorrondes met ieder 18 landen plus nog een aantal vaste finalisten. Zo'n 40 landen. Wat is Europa groot!

Als we nu het deelnemersveld van vanavond bekijken kunnen we zo zien dat Nederland kansloos is: Servië, Macedonië, Oekraïne, Slovenië, Kroatië, Georgië, Slowakije, Litouwen, nou ja ga zo maar door, stemmen natuurlijk never nooit niet op Nederland. De voormalige Soviet-satellieten stemmen allemaal op elkaar. Dat geldt ook voor de Balkan (het blijft overigens idioot dat Joegoslavië een keer of vijf mee mag doen). Nou wat blijven er dan nog aan Europese landen over vanavond? Malta (nou ja Europees), Zweden en Noorwegen. Maar Scandinavische landen stemmen ook op elkaar en niet op Nederland, dus we mogen blij zijn als we überhaupt punten krijgen.

Verder blijft het me storen dat het festival jaren geleden al overgenomen is door de homo-scene, dus als Joan Franka een gezonde seksuele voorkeur heeft maakt ze ook al geen schijn van kans. Tenslotte zijn er tegenwoordig landen die een belachelijke act van niveau nihil insturen. Dit jaar stuurt Rusland bijvoorbeeld het geluid van enkele hoogbejaarde dames in. En wij blijven maar normale liedjes insturen. Terecht overigens, want het is een SONGfestival en geen homo-festival of festival der waanzin. Maar daarmee kun je niet meer winnen. Jammer voor Joan, maar ze krijgt vanavond waarschijnlijk minder dan 5 punten.

Geen opmerkingen: