26 oktober 2011

Tintin van Spielberg en Jackson

Niemand minder dan Steven Spielberg (in samenwerking met Peter Jackson) heeft een film van een combinatie van drie Kuifje-boeken gemaakt. De trailer ziet er weliswaar mooi uit, maar toch houd ik mijn hart vast. Spielberg heeft namelijk de modernste technieken gebruikt en brengt de film bovendien in 3D uit.

Vooral dat laatste maakt me huiverig. Want als er nu iets is wat "2D" is, is het een stripboek uit de eerste helft van de vorige eeuw. En dat is Kuifje tenlotte. De prachtige tekeningen van Hergé blonken niet bepaald uit door hun ruimtelijke weergave, en die platte weergave hoort bij Kuifje.

Er bestaat al een vrijwel complete verzameling van korte verfilmingen (tekenfims) van Kuifje, waarbij men de oorspronkelijke tekeningen en verhalen (vrijwel) geheel intact heeft gelaten. De animatie van die versies doet wat simpel aan, maar dat is nu juist de vorm die zo prima bij Kuiflje past. Een geweldige dvd-box die ik alle liefhebbers kan aanraden!

Nu komt Spielberg dan met een verhaal dat bij elkaar geraapt is uit drie stripboeken (waarom eigenlijk?), met een zo ruimtelijk mogelijke weergave maar - gelukkig - wel enig respect voor het origineel, wat de tekeningen betreft.

Laten we nu maar hopen dat er erg veel van de "echte" Kuifje in te herkennen is. Bij Kuifje zijn alle boeven bijvoorbeeld grote klunzen, die zelfs met een automatisch wapen nog falikant mis schieten. En zo hoort het te zijn bij Kuifje. Het is te hopen dat Spielberg dat zo gelaten heeft, want tegen echte boeven is Kuifje gewoon niet tegen opgewassen. Kuifje is tenslotte een onschuldige jongeman, van nog geen 20 jaar (schat ik).

Afwachten nu dus maar wat Spielberg en Jackson ervan vinden. De film draait in België al. Binnenkort is hij ongetwijfeld bij ons te zien. Ik ben bang dat ik "mijn" Kuifje er niet in herkennen zal. Maar ik moet er natuurlijk wel naar gaan kijken.

19 oktober 2011

Lubuntu

Nee, dit is geen typefout. Ubuntu bestaat in vele smaken en Lubuntu is de nieuwste. Ik heb een EeePC 701, en de ingebouwde diskruimte daarvan is slechts 4 GB. Daar kun je net Ubuntu 10.04 op persen, maar er is dan geen plaats meer voor leuke toevoegingen en je krijgt af en toe, bij normaal gebruik, ook al een melding dat er nog maar erg weinig diskruimte over is.

Vandaar dat het nieuws dat Lubuntu nu (vanaf versie 11.10) officieel tot de Ubuntu-familie is tioegelaten mij nieuwsgierig maakte. Ik had Xubuntu als een als "lichte variant" van Ubuntu al uitgeprobeerd, maar dat was toch eigenlijk behelpen. Alles was niet alleen minimaal, maar het zag er ook zo minimaal - zeg maar armoedig - uit. Exit Xubuntu.

Hoe anders is Lubuntu! Het past op minder dan 3 GB, maar het ziet er erg prettig en professioneel uit. En als je programma's als Firefox en Thunderbird niet kunt missen staan ze gewoon in de repository en passen er makkelijk bij op je 4 GB schijfje.

Maar het oogt niet alleen prettig en het werkt niet alleen goed, het heeft ook iets voor elkaar gekregen dat geen enkele eerdere Ubuntu versie ooit voor elkaar gekregen heeft:

Ik heb voor het geval ik ergens ben waar geen internet is, bij T-Mobile eens een prepaid internet USB-stick gekocht. Nou, dat ding heb ik nooit behoorlijk aan de praat gekregen. Maar onder Lubuntu 11.10 stak ik hem in een USB-poort, het systeem stelde mij een paar eenvoudige vragen, en na het invullen van de antwoorden daarop werkte het ding voor het eerst zomaar, out of the box!

Ik sluit niet uit dat andere _buntu's dat vanaf versie 11.10 ook kunnen, maar dit feit heeft mijn bewondering voor dit kleine besturingssysteem met grote prestaties alleen maar doen toenemen.

Veel succes, Lubuntu! Ik blijf je voorlopig zeker gebruiken.

10 oktober 2011

Hotels online boeken

Ik boek al vele jaren online mijn hotels, en dat bevalt me prima. De sites die je daarvoor zoal kunt gebruiken zijn booking.com, hotels.com, expedia.com en wat er verder nog is. Een handig en zeer waardevol aspect van deze sites is natuurlijk dat de klanten die er geweest zijn hun bevindingen op de site waar ze geboekt hebben kunnen zetten. Daar kun je overigens ook tureluurs van worden, want de een vindt een hotel vies, terwijl een ander hetzelfde hotel (in dezelfde periode) kraakhelder vindt. Of de een vindt de kamer lawaaiig, terwijl een ander hem heerlijk rustig vindt. Maar goed, daar kun je bij een groot aantal besprekingen wel doorheen prikken. En een soort verzamelsite van opmerkingen is tripadvisor.com. Zeer waardevol en langzamerhand onmisbaar.
Maar wanneer je de sites gaat vergelijken, en dan ook nog eens gaat kijken op de site van het hotel dat je op het punt staat te boeken, kun je voor onverwachte verrassingen komen te staan. Dat betreft niet zozeer prijsverschillen tussen de diverse boekingssites, want die geven allemaal een laagste prijs garantie.
(Houd er overigens wel rekening mee dat je als boeker op zo'n site de minst gunstig gelegen kamers krijgt, of zelfs "het kleine kamertje". Elk hotel heeft wel een paar kamers die moeiljker te verhuren zijn dan de rest. Die gaan in ieder geval naar de prijskrakers. En mocht er nog een verschil tussen de diverse grote boekingssites zijn, dan is dat in 99% van de gevallen te verklaren uit de ligging of grootte van de aangeboden kamer.)
Maar goed, een tijdje geleden heb ik eens de verschillende boekingssites voor hetzelfde hotel in dezelfde periode vergeleken. Daaruit bleek dat de prijzen op de grote sites niet veel verschillen. Bij een bepaald hotel is steeds wel, of juist steeds niet, het ontbijt inbegrepen. Het maakt eigenlijk niets uit. De opmerkingen zijn overigens wel interessant: op hotels.com lijken de klanten kritischer te zijn dan op booking.com. maar ook de hotels zelf rijden wel eens een scheve schaats. Zo zag ik op een site waar gratis internet wordt aangekondigd een opmerking dat "voor deze prijs het internet niet gratis is". Of "dat je hier wel uit moet kijken of je het type kamer krijgt dat je gereserveerd hebt".
Ik kwam zelf nog een veel merkwaardiger discrepantie tegen. Bij een bepaald hotel waren de commentaren zo tegenstrijdig, dat ik eens op de site van het hotel zelf ben gaan kijken. En daar kwam ik tot de verbijsterende ontdekking dat bij dat specifieke hotel de prijs via het hotel zelf (aanzienlijk) lager was dan via de boekingsgiganten! Bovendien was bij het hotel zelf in die lagere prijs het ontbijtbuffet inbegrepen, en bij de boekingssites niet! Daar mocht je nog eens EUR 15 per persoon bovenop de toch al hoge prijs zetten als je er ook wilde ontbijten.
En daar zit je dan met je "laagste prijs garantie", want die geldt alleen voor "hetzelfde aanbod" elders! En met ontbijt is het natuurlijk niet hetzelfde aanbod als zonder ontbijt. Ik heb toen uiteraard via het hotel zelf geboekt, tot volle tevredenheid. "No hidden extras", maar precies de prijs die ze op de site vroegen, inclusief alles. en precies zo'n kamer als op de foto. En al die andere gasten die aan het ontbijt zaten dachten dat ze goedkoper uit waren.  Maar dat was niet zo, want ik betaalde voor onze kamer, als je het ontbijt meerekende, zo'n EUR 45 per nacht minder dan al die glunderende koopjesjagers.
De moraal van dit verhaal: zoek een hotel op zo'n grote site uit, bereken alle kosten en ga vervolgens naar de site van het betreffende hotel en kijk wat je daar zou moeten betalen. Maak dan pas je keuze. Mijn vergelijking betrof een hotel in Europa. In Thailand is het vaak andersom: daar betaal je via het hotel meer en krijg je bovendien meestal geen ontbijt voor die hogere prijs. Kortom, het dubbeltje kan twee kanten op vallen, maar ik vond deze ervaring wel het publiceren waard!