01 april 2011

De Thaise taal leren (3)

Ik hoop dat ik de tel niet ben kwijtgeraakt met mijn berichten over het leren van de Thaise taal. Ik denk dat dit het derde bericht met deze titel is, en deze keer heb ik zeer goed nieuws.

Ik heb zelf ooit voor (behoorlijk veel) geld de cursus Thais van het Amerikaanse FSI (Foreign Service Institute) gekocht, en dat is werkelijk een fantastische cursus. Het enige (en grote) nadeel is en blijft dat deze cursus gebruik maakt van een fonetische transcriptie van het Thaise alfabet.

Het goede nieuws dat ik aan te kondigen heb, is nu een tweetraps-raket, of eigenlijk zelfs een drietrapsraket:

Trap 1: De FSI-cursus in haar oorspronkelijke vorm, dus met alle fonetische teksten en alle toelichting, alsmede al het gesproken materiaal dat vroeger op cassettebandjes stond, behoort nu tot het publieke domein en is vrij toegankelijk en te downloaden op
http://fsi-language-courses.org/Content.php?page=Thai
Nu kunt u dus met een zeer goede en serieuze cursus, die geschreven is voor Amerikaanse diplomaten, aan de slag!  Wanneer u niet eerst het Thaise alfabet wilt leren (bijvoorbeeld op www.learningthai.com of een andere site die ik in mijn eerdere berichten heb genoemd), kunt u nu van start gaan. U krijgt u gegarandeerd een redelijke spreekvaardigheid wanneer u deze cursus voltooit. En zeker wanneer u hem daarna nog eens herhaalt.

Trap 2: Maar er is meer! Een groep vrijwilligers heeft al het geschreven materiaal uit deze FSI-cursus omgezet naar het Thaise alfabet. Wanneer u de cursus op die manier gaat volgen krijgt u tegelijkertijd een redelijke leesvaardigheid. U vindt deze prima prestatie van vrijwilligerswerk op http://www.thailanguagewiki.com.
Onderschat u dit materiaal niet. Het is echt het neusje van de zalm om de Thaise taal te leren.

Maar ik zei al dat ik eigenlijk een drietrapsraket heb:
Trap 3: Wanneer u de FSI-cursus tot een goed einde gebracht hebt (en geloof me, dat vereist doorzettingsvermogen!) dan krijgt u behoefte aan Thaise teksten om te lezen, liefst met de uitspraak erbij.

Welnu, daar heeft FSI ook in voorzien in de vorm van een "Thai Basic Reader" met MP3-files van alle teksten, en dat materiaal is nu ook vrij toegankelijk omdat het tot het publieke domein behoort. Het staat op http://siamwestdc.com/thaireader-UH/.
Wanneer u deze 56 (!) lessen om Thais te leren lezen voltooid hebt, kunt u mijns inziens (in ieder geval eenvoudige) boeken en kranten lezen en dagelijkse omgangstaal verstaan.

Aan de slag dus en laat ik niet merken dat u deze fantastische cursussen niet afmaakt! Want dan leert u het nooit.

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor deze goede tips! We gaan weer eens een poging wagen!