30 maart 2011

Politieseries

Er was eens een tijd waarin alle goede politieseries uit Engeland kwamen. Denk daarbij aan prima series als Morse, Frost, Midsomer Murders en vele andere. Het begint er nu naar uit te zien dat de Engelse pennen zijn opgedroogd. Een paar van de oude series draaien nog wel, al dan niet in de herhaling, maar alle nieuwkomers zijn - naar mijn bescheiden mening - waardeloos.

Zo heeft men onlangs geprobeerd Sherlock Holmes naar de moderne tijd te verplaatsen ("Sherlock"), en hem de beschikking gegeven over alle moderne technieken, maar dat kan natuurlijk niet. Ik verwacht dan ook geen tweede seizoen van deze mislukking. Een van de charmes van Sherlock Holmes is nu juist dat een voetafdruk zo ongeveer het modernste technische middel was waarover hij beschikte. En overigens is de definitieve Sherlock Holmes al op tv gebracht in de jaren '70 van de vorige eeuw, waarbij Jeremy Brett onnavolgbaar in zijn huid kroop.

Maar nu de Engelsen het niet meer kunnen of geen materiaal meer hebben, hebben de Scandinavische landen het stokje overgenomen. Eerst leken het eenlingen te zijn, maar inmiddels is er een respectabele stroom hoogwaardige Scandinavische (voornamelijk Zweedse) politieseries verschenen. Ik noem als voorbeelden Wallander, Beck en Van Veeteren. Dat is zo ongeveer de basis, maar er is nu al meer, en er komt nog veel meer aan. Is het niet op de tv te zien, dan komen ze in ieder geval uit op dvd.

Een recent meesterwerk is "Millennium", een driedelig verhaal, op dvd verschenen. Ik heb gelezen dat de Amerikanen er een remake van willen maken, maar laten we die bij voorbaat maar vergeten. Amerikanen kunnen geen series maken zonder veel geweld en missen iedere subtiliteit. "'s Lands wijs, 's lands eer" zullen we maar zeggen.

Nee, het nieuwe goede werk komt uit het Noorden. Recentelijk heeft Denemarken ook een meesterwerk aan de Scandinavische politieseries toegevoegd: "The Killing". Twintig razend spannende afleveringen, waarin een moordzaak wordt opgelost. Dus lezers, wanneer u vergeefs zit te wachten op de nieuwe Morse, zoek hem dan maar in Zweden of Denemarken. het is even wennen met de taal, maar u zult er geen spijt van hebben!

Geen opmerkingen: