22 april 2011

Universele afstandsbediening

Ik had er nooit zo bij stilgestaan, maar nu we inmiddels vijf afstandsbedieningen in onze multimedia-kamer hadden liggen, en een het bovendien niet erg goed deed, ben ik eens gaan studeren op een universele afstandbediening.

Ik had die dingen wel eens in winkels zien liggen, maar ze zagen er lelijk en bar ingewikkeld uit. Maar toen ik tercht kwam op de site van muizenspecialist Logitech, ging ik er heel anders over denken.

Als je een beetje aan de instapkant van de serie blijft (dat wil zeggen dat je niet meer dan vijf oude bedieningen weg mag gooien) is er voor een redelijke prijs een fraai stukje techniek te koop.

Om het Logitech-apparaat te configureren ga je naar de Logitech Harmony-website, je steekt het apparaat in je USB-poort en je volgt de vragen op het scherm:
Welke apparaten heb je? (Ze blijken er meer dan 250.000 te kennen, dus jouw apparaten zijn er altijd wel bij.)

Wanneer je daarna stopt kun je de vijf ingevoerde apparaten al onmiddellijk met het universele apparaat bedienen. Maar Logitech gaat nog verder: Je kunt ook "activiteiten" definiëren. Bijvoorbeeld "film kijken". Je klikt dan aan welke van je apparaten daarmee te maken hebben (dvd-speler, surround en tv bijvoorbeeld). Je krijgt nog een paar vragen over de in- en uitgangen die daarbij gebruikt worden, en alles wordt ter plekke zodanig geconfigureerd, dat je nog maar op één knop te drukken om een film te gaan kijken.

Voor mij was het een openbaring. U kent het misschien al jaren?

Er zit één lelijk kantje aan: als Linux-gebruiker kom je de site niet op, en de Linux-programmaatjes die zeggen dat ze dit probkleem oplossen deden dat voor mij niet.
Ik werd gewoon van de site afgegooid en moest mij tot Windows-niveau verlagen op de laptop van mijn vrouw om dit fraaie stukje techniek te kunnen gebruiken. Maar nu heb ik ook wat!

Geen opmerkingen: