20 augustus 2010

Volkoren

Je ziet tegenwoordig steeds donkerder broodsoorten. Vroeger was "bruin brood" het donkerst, maar tegenwoordig zijn de donkerste broodsoorten vrijwel zwart.

Laat het in de eerste plaats duidelijk zijn dat voller koren dan volkoren niet bestaat. Dus wanneer u het bekende (lichtbruine) volkorenbrood koopt hebt u het volste koren: 100% van de tarwekorrel.

Maar voor de moderne, milieubewuste, consument is dat blijkbaar niet meer voldoende. En de commercie voldoet graag aan die onredelijke en onnatuurlijke wens van de klant.

Er worden fancy-namen bedacht als "oerbrood" en er worden ingrediƫnten toegevoegd die het brood donkerder kleuren. In het gunstigste geval zijn dat ingrediƫnten als rogge, en in het ongunstigste geval gewoon kleurstoffen. De klant wil zwart brood, dus de bakker bakt het.

Dus mensen doe maar normaal en eet volkorenbrood. Voller koren is er niet. En treiter uw kinderen niet met via kunstgrepen donkerder gemaakt brood "omdat het gezonder is". Het is eerder ongezonder, want je weet nooit wat ze erin hebben gedaan!

Geen opmerkingen: