04 juni 2009

Verkiezingen voor Europa

Er zijn vandaag verkiezingen voor het Europees Parlement, of heeft u dat niet gemerkt? Heeft u overigens iets gemerkt van campagnes? Ik in ieder geval niet. Nou ja, toevallig heb ik meneer Van Balen gisteren op de radio horen zeggen dat we vooral op hem moesten stemmen, omdat hij dan de 17000 overbodige Europese regels (zoals het beruchte ladderverbod) zou helpen verdwijnen. Ook vertelde vorige week een hoogbejaarde lijstaanvoerder van het CDA dat we op hem moesten stemmen, maar hij vergat er helemaal bij te zeggen waarom. Misschien weet hij dat zelf ook niet.

Wie gelooft er nog in het Europa van de 27 landen (met nog tig landen in de wachtkamer)? Toen de EU nog de EG was, met 12 lidstaten, was het nog enigszins begrijpelijk. Toen kon je ook af en toe nog eens lachen, bijvoorbeeld om Vredeling, die dronken -met champagneflessen- voor de lol in Brussel ramen ingooide. Dat waren nog eens tijden! Nu is het lachen ons wel vergaan.

De EG werd langzaam uitgebreid (zonder u en mij iets te vragen) van EG tot een EU van 17 lidstaten. En als klap op de vuurpijl werden daar van de ene op de andere dag nog eens 10 landen aan toegevoegd (weer zonder u of mij iets te vragen). Tenslotte werden daar Bulgarije en Roemeniƫ nog eens aan toegevoegd (opnieuw zonder u en mij iets te vragen).

Je bent dus geneigd om tegen de EU te stemmen, maar dat kan niet. Ook was er ooit een klokkenluiderspartij van de werkelijk integere EU-ambtenaar Van Buitene, die de corruptie binnen het verenigde Europa aan de orde stelde. Maar hij is inmiddels dermate tegengewerkt en getreiterd, dat hij nu een burn-out heeft.

Nu blijft er dus weinig anders over dan het uitbrengen van een linkse of rechtse proteststem. Het maakt mij geen bal uit of u nu linksom of rechtsom gaat met uw proteststem. SP of PVV, het is allebei even goed. Als ze in Brussel maar eens te horen krijgen dat de Europese burgers niet tevreden zijn met de uit zijn voegen gegroeide EU!

Geen opmerkingen: