24 juni 2009

Brinkman snapt er niets van

Brinkman heeft een rapport uitgebracht waarin hij het land laat weten hoe de papieren pers gered moet worden: Stel een heffing in op alle internetabonnementen, en gebruik dat geld voor de redding van de papieren (nieuws)pers.

Heeft Brinkman eigenlijk zelf wel eens op het internet rondgekeken? Waarschijnlijk niet. Anders zou hij weten dat er op het internet aanzienlijk meer te vinden is dan gratis nieuws van de media die ook in druk verschijnen.

Wil hij de bejaarden die af en toe e-mailen met hun kleinkinderen laten betalen om NRC-Handelsblad of de Volkskrant te redden? Wil hij de gebruikers van Wikipedia laten betalen om de kranten te redden? Of stelt hij weer eens gewoon een nieuwe belasting voor die in de algemene middelen verdwijnt?

Het is allemaal niet duidelijk en behoorlijk irritant. Wel is mij duidelijk hoe de papieren nieuws-pers iets kan doen om de energie die gestoken wordt in internet-sites enigszins te gelde te maken: De kranten kunnen hun sites alleen gratis voor hun abonnees ter beschikking stellen en voor anderen een abonnementsprijs vragen. Dit is bij binnen- en buitenlandse nieuwsmedia een niet zo ongebruikelijke policy. Dan betalen alleen zij die op gratis (kwaliteits)nieuws uit zijn. Want dat is de groep waar Brinkman - al dan niet terecht - iets van wil vangen.

Verder stoort het mij dat Nederland - als enig land ter wereld - ooit kwam met plannen om hard discs extra te belasten omdat je er eventueel illegale muziek of illegale films op zou kunnen downloaden. En dat zonder zich af te vragen of dat wel eerlijk is tegenover die gebruikers van een hard disc die legaal betalen om muziek of films te downloaden.

En nu wil meneer Brinkman dan het hele internet maar eens gaan belasten omdat hij vindt dat nieuws niet gratis mag zijn. Laten de nieuwsmedia zelf maar beslissen of ze hun producten en diensten gratis ter beschikking gesteld mag worden! Daar is geen meneer Brinkman voor nodig.

Dit uiterst oneerlijke en onredelijke (en natuurlijk ook slecht doordachte) plan is een bespreking eigenlijk nauwelijks waard. Maar je moet toch ergens heen met je woede over deze domheid. De eerste (niet officiƫle) reactie van minister Plasterk was gelukkig al erg wijs. Laten we het hele rapport van Brinkman maar snel vergeten en hem terugsturen naar zijn vrienden uit de bouw-wereld. Daar valt echt nog wel wat te doen in deze tijd van recessie.

Geen opmerkingen: