17 november 2008

Rookverbod

We hebben in Nederland sinds 1 juli 2008 een algeheel rookverbod in het inwendige van de horeca ingevoerd, en nu blijkt dat zo slap gehandhaafd te worden, dat veel kroegbazen het gewoon zijn gaan negeren of, opgejut door hun collega's, alsnog gaan negeren. Hoe kom je tenslotte het carnaval door in een café zonder rokers? En natuurlijk wordt de zwarte piet daarbij aan de minister doorgespeeld. Hij gaat vandaag met de horecaffers praten Ze hebben inmiddels al gedreigd het verbod geheel naast zich neer te leggen. En ga het dan maar eens handhaven.

Ja, dat kun je blijkbaar in ons land doen. Er is een wet, maar je lapt hem aan je laars. Ik ben benieuwd of de minister zich laat verleiden tot "nadere maatregelen in het belang van de kleine horecaffer". Als hij dat doe heeft hij bij mij alle geloofwaardigheid verloren. Eerst dat elektronische patiëntendossier verknallen en nu misschien ook het rookverbod.

Natuurlijk weet ik wel een leuke "nadere maatregel" waar ik wel iets in zie: Maak niet alleen de kroegbaas strafbaar als er gerookt wordt, maar ook de roker. Dan kun je achter elkaar duizenden euro's ophalen op een zaterdagavond. Zijn daar mensen voor te vinden? In een vol café kruk aan kruk bij de 40 of 50 euro de mens innen?

Laten we het hopen, want we gaan toch echt vreselijk af wanneer we ons de wet laten voorschrijven door kroegbazen. In onze buurlanden is immers wel een rookverbod in de horeca dat - voor zover ik kan nagaan - wordt nageleefd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het rookverbod is dood, de nederlandse bevolking pikt het gewoon niet. Als er steeds hardere maatregelen genomen moeten worden om een impopulaire maatregel af te dringen, dan is de vraag of dat wel gehandhaafd kan worden. Wat is de volgende stap? openbare executie van kroegbazen? Onze democratie glijd langzaam af naar een dictateur. Ter uw informatie, in Duitsland is in een aantal deelstaten het rookverbod ongeldig verklaard, en in Belgie paft men er ook nog vrolijk op los in vele kroegen. Goede oplossing, laat de uitbaters zelf bepalen of ze wel of niet een rookvrije zaak willen.
Dan hebben de rokers hun eigen plek. En de nietrokers hun eigen rookvrije paradijs. Het is wel frapant dat men geen klachten hoort over restaurants. Niet roken tijdens het eten is voor iedereen acceptabel. Maar bij een pilsje hoor een sigaretje!

Anoniem zei

Wat komt er na het rookverbod ?
een alcoholverbod soms?
Ik ben zelf geen roker ( meer )maar er was eens een spreuk die luidde "een tevreden roker is geen onruststoker " , hetgeen niet altijd gezegd kan worden van lieden te teveel alcohol heben genuttigd.
Nog daar gelaten diegene die daarna achter het stuur kruipen.