21 november 2008

De krant van vandaag

Wat leven we toch in een belachelijk land. Ik geef kort commentaar op een aantal berichten uit één en dezelfde krant: Trouw van vanochtend.

- Hoe moet het rookverbod gehandhaafd woorden? Niemand schijnt het te weten. De kleine horecaffers gaan failliet als er niet gerookt mag worden en dat is zo zielig. Dan het rookverbod maar negeren?
Ja, ze gaan misschien failliet als het rookverbod niet gehandhaafd wordt. Dat is heel iets anders. De rokers gaan naar café's waar gerookt wordt, zolang die er nog zijn. Zodra er een stevige handhaving komt is het afgelopen met roken in de horeca en zullen de rokers hun hobby elders moeten beoefenen. Er zijn al rookverboden in bioscopen (herinnert u zich nog dat het daar blauw stond van de rook?), in vliegtuigen, op luchthavens, in treinen en ga maar door. Die werken allemaal voortreffelijk. Maar het is "onmogelijk" in de horeca? Kom nou!

- Een aantal burgemeesters houdt een "wiettop". De meeste van hen zijn voor gecontroleerde legale teelt van wiet, in plaats van een algeheel verbod, ook voor de handel in coffeeshops. Zullen we dan ook maar weer opium-dens gaan openen en die ook gaan tolereren? Nederland is op drugsgebied het enige land in Europa en wijde omstreken waar illegale ("soft")drugs vrij verhandeld worden. Wat willen we daar nu toch mee? We hebben recentelijk kunnen lezen dat de enigen die daar grof aan verdienen criminelen zijn. Willen we dat nu echt?

- Een verwant bericht dat bijna te gek voor woorden is: In Amsterdam willen ze dealers die nep-drugs verkopen hard gaan aanpakken. Dat zijn jongens die gemalen stophoest of andere lekkernijen verkopen als drugs. Wanneer ik dit artikel lees, kan ik er niet meer bij: "nep" dealers gaan we oppakken, en de criminelen die echte drugs verkopen laten we hun gang gaan? Kan het nog gekker?

- Nu er misschien een sluiting dreigt voor (een aantal) coffeeshops zijn er slimme jongens die van die tenten "clubs" willen maken. Dan schijnt - volgens een aantal juristen voor kwaaie zaken - alles formeel weer in orde. Je verandert als coffeeshophouder de naam van "coffeeshop" dus in "coffeeclub" en je zit gebeiteld en je hoeft niet dicht. Nou ja, geen verder commentaar.

- De hogesnelheidslijn "loopt nog meer vertraging op". Lees: "wordt nog duurder". En minister Eurlings was een paar dagen geleden ernstig teleurgesteld dat België en Duitsland niet aan een zelfde miljarden verslindende "oplossing" wilden voor de "IJzeren Rijn". Gelukkig zijn de Belgen (en Duitsers) op dit punt realistischer dan de Nederlanders.

Al deze onzin op één dag in één Nederlandse krant. Ik begin eraan te twijfelen of ik nog veel langer in dit krankzinnige land wil wonen.

Geen opmerkingen: