27 april 2008

Gutenberg helpen

Ik heb in dit blog al een paar keer de gratis literatuur, die op de Gutenberg site te krijgen is, geprezen. Maar niets is natuurlijk echt gratis. Zo'n stichting heeft servers in de lucht en andere overhead-kosten. En waarom zouden anderen al het vrijwilligerswerk moeten doen?

U kunt Gutenberg helpen door een donatie over te maken. Maar leuker is het om aan het verspreiden van de literatuur mee te werken. Dat kan door als "proofreader" mee te gaan helpen. Ga naar http://www.pgdp.net en geef u op. U krijgt dan een uitgebreide mail met instructies, maar door even naar de faq te kijken kunt u eigenlijk gelijk aan de slag.

U logt - na de registratie - in, en gaat naar de lijst met boeken die zich in de eerste fase bevindt. En daarin zoekt u een boek voor "beginners" uit, liefst een boek dat u aanspreekt.

U krijgt dan een scherm waarbij u in de bovenste helft de scan van een bladzijde uit het gescande boek ziet, en in de onderste helft de tekst, die daaruit gegenereerd is door OCR-software. En die tekst brengt u, bladzijde voor bladzijde, in overeenstemming met de scan.

Het blijkt dat ze goede software gebruiken, want je hoeft maar weinig aan te passen. U moet alleen rekening houden met de geldende normen, waarvoor u blijvoorbeeld een A4'tje kunt printen. U kunt ook een 'help' scherm openen.

En op die manier doet u iets nuttigs terug in ruil voor die gratis elektronische boeken.

Geen opmerkingen: