12 april 2008

De Olympische Spelen

Onze premier laat weer eens zien hoe Nederland op z'n smalst eruit ziet. Hij roept nu dat hij, (bijna) wat er ook gebeurt, naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking gaat.
Vrijwel iedere vier jaar is er een politieke rel rondom de Spelen en wordt er aan de ene of de andere kant van de aardbol geroepen om een boycot.

Dit jaar wordt er vrijwel wereldwijd geroepen om de opening te boycotten, gegeven het schandelijke optreden van China in Tibet, waar Boeddhistische monniken worden neergeknuppeld. En misschien gebeuren er nog wel ergere dingen. Dat weten we niet, want het vrije China heeft "de provincie Tibet" hermetisch voor de westerse pers afgesloten.

Laat ik duidelijk zijn: Een volledige boycot van de Spelen is niet realistisch. Daar dupeer je alleen de sportlieden maar mee, die zich er vier jaar op voorbereiden. Maar je kunt je natuurlijk wel afmelden bij alle pracht en praal en China-promotie bij de opening en sluiting, en alleen aan de sportevenementen meedoen. Dat zou mijn insteek voor Peking zijn.

Jacques Rogge denkt daar - met zijn IOC - anders over en vindt dat men niet zo moeilijk moet doen. Na de rellen in Parijs, London en Amerika (waar de vlam via een geheime route moest worden getransporteerd) moet het transport van de Olympische vlam door Tibet gewoon doorgaan, aldus Rogge. In die opvatting sleept hij onze kroonprins, als lid van het IOC, mee. Ik denk dat PWA het al lang voor gezien had moeten houden.

De Aziaat Ban Ky Moon, de chef van de VN, heeft een duidelijkere opvatting: Hij heeft gezegd dat hij helaas verhinderd is om de openingsceremonie in Peking bij te wonen. Ook binnen de EU tekent zich een groeiend aantal landen af dat de opening niet zal bijwonen. En Bush weet ook nog niet zo zeker of hij wel naar Peking gaat.

Maar JPB weet het wel zeker. Als bijna de enige regeringsleider in de vrije wereld. Hij gaat naar Pekeing. Nou ja, wanneer er voor die tijd oorlog tussen China en Tibet ontstaat misschien niet, of misschien maar heel eventjes, maar normaal gesproken gaat JPB met een stevige delegatie. "De muis die brulde".

Onze premier heeft er kennelijk niet aan gedacht dat hij PWA zou kunnen aanraden om zich ziek te melden. Of misschien wordt het voor onze aanstaande koning wel hoog tijd om zich te herbezinnen op zijn lidmaatschap van het IOC.

Over vier jaar ontstaat er ongetwijfeld weer een nieuwe rel rond de spelen. Waarom wordt er niet eens besloten om de Spelen iedere keer te houden op de plaats waar ze gehouden horen te worden? Bij de Olympus? Dan is de kans op een vierjaarlijkse rel aanzienlijk kleiner, en kunnen JPB en PWA er wat mij betreft keer op keer heen gaan.
Nou ja, het gaat er steeds meer naar uitzien dat JPB als enige westerse regeringsleider op de tribune zit bij de opening. Maar dat heeft hij dan wel aan zichzelf te danken.

Geen opmerkingen: