03 januari 2007

Bommen in Bangkok

Bangkok is op oudejaarsavond en zeer vroeg op nieuwjaarsdag opgeschrikt door (wanneer mijn bronnen juist zijn) negen bomaanslagen op drukke punten in de stad. Er vielen drie doden en tientallen gewonden, waaronder een aantal buitenlanders. Er is nog geen spoor van de daders, maar de nieuwe regering (in het zadel gezet door de plegers van de coup in september 2006) haastte zich door te verklaren dat er politieke 'losers' achter zaten. Daar bedoelen ze aanhangers van de tijdens de coup afgezette premier Thaksin mee.

Nu lijkt het mij op het eerste gezicht niet erg waarschijnlijk dat de aanhangers van Thaksin achter deze aanslagen zitten. Die bomaanslagen waren namelijk in de eerste plaats op toeristen gericht, want er werden als doelwit plaatsen uitgezocht waar zich doorgaans veel toeristen bevinden. En wanneer de bommen gericht zijn tegen een binnenlands politiek doel liggen toeristische plaatsen niet echt voor de hand.

De Londense 'Times' gaat nog een stap verder door te schrijven dat de militaire machthebbers Thaksin en de zijnen de schuld geven, omdat het wijzen naar de extremisten uit de drie zuidelijke provincies zeer schadelijk voor het toerisme zou zijn. Het extremisme zou dan immers al tot Bangkok doorgedrongen zijn. Er moest dus snel een andere groep daders gevonden worden.

Maar zoals gezegd politieke activisten plegen zich niet op toeristen te richten. Hoe nu verder? Er zullen de komende dagen ongetwijfeld arrestaties verricht worden binnen de resten van de inmiddels de facto verboden partij van Thaksin. Maar dat zal naar mijn overtuiging, en naar de overtuiging van de buitenlandse pers, niet tot gerustheid onder de buitenlandse toeristen leiden.

De waarschuwingen van de ambassades van de landen die hun onderdanen aan hebben geraden on zich niet naar drukke plaatsen te begeven, of zelfs om in hun hotel te blijven, zullen dan nog niet worden ingetrokken. Dat zal natuurlijk pas gebeuren wanneer de waarschijnlijke daders opgepakt zijn. Wanneer die inderdaad in het kamp van Thaksin gezocht moeten worden, zal daar deugdelijk bewijs voor moeten worden aangedragen, en wanneer ze toch uit het zuiden komen, zal dat toegegeven moeten worden.

De onthulling van de waarschijnlijke daders zal sowieso schadelijk voor het toerisme zijn. Toch zullen de autoriteiten in ieder geval ook in de richting van het zuiden moeten kijken. Er is namelijk keer op keer van daaruit gedreigd dat de aanslagen, die in de zuidelijke provincies aan de orde van de dag zijn, naar Bangkok verplaatst zouden worden wanneer niet aan de wensen van de zuidelijke afscheidingsbeweging zou worden toegegeven. En misschien is het nu wel zover. De nieuwe regering heeft tenslotte nog niets in de richting van het zuiden gedaan. er is zelfs niet serieus gepraat met de zuiderlingen.

Het blijft nu afwachten welke kant het verder op zal gaan. Maar ik denk dat het niet verstandig is om in de nabije toekomst naar Thailand te gaan.

Geen opmerkingen: