16 januari 2007

Muzio Clementi

Muzio Clementi was een componist, geboren in Rome (1752) en overleden in Evesham (1832). Iedereen die een paar jaar pianoles gehad heeft kent zijn zes progressieve sonatines opus 36. Helaas gaat zijn bekendheid voor velen niet verder. Toch verdient hij meer aandacht.

Clementi wordt wel de vader van de moderne pianisten genoemd. Hij schreef dan ook voornamelijk voor piano. Maar daarvoor heeft hij erg veel geschreven: zo'n honderd pianosonates (dus geen sonatines) en een grote serie oefeningen. Hij bracht het begin van zijn leven in Engeland door, en vertrok vervolgens naar het Europese vasteland.

Interessant is dat Clementi zowel Mozart als Beethoven persoonlijk gekend heeft. Mozart had weliswaar - blijkens diens brieven - geen hoge pet op van de composities van Clementi, maar hij heeft toch een van diens thema's gebruikt in zijn opera "Die Zauberflöte". Beethoven was een groot bewonderaar van Clementi. De beïnvloeding door Beethoven is in de latere sonates van Clementi te horen. En misschien ook wel andersom.

Aan het hof van De Oostenrijkse keizer Joseph II heeft op 24 december 1781 een 'wedstrijd' tussen de componisten en pianisten Mozart en Clementi plaats gevonden, die onbeslist geëindigd is. Clementi werd dan ook als een van de beste pianisten uit zijn tijd beschouwd.

Als u nieuwsgierig geworden bent kunt u bij IMSLP een behoorlijke collectie bladmuziek van Clementi vinden. Dioe collectie wortd nog vertder aangevuld. Even dubbelzijdig (laten) printen en naar de copyshop, en u kunt er een leuk boekje van laten maken. En dan maar studeren. Denkt u echter niet dat de sonates van Clementi even gemakkelijk speelbaar zijn als de sonatines opus 36. Denkt u eerder aan het niveau van de sonates van Mozart en Beethoven.

MIDI-files van de muziek van Clementi vindt u bij Kunst der Fuge. Veel plezier ermee!

Kort nadat ik het bovenstaande geschreven had ontdekte ik dat het onvolprezen Kruidvat op Brilliant Classics begonnen is met het uitbrengen van een cd-serie met de complete pianosonates van Muzio Clementi. Even naar Het Kruidvat, klikken op 'Entertainment' en dan op 'Klassiek' en als zoekterm 'Clementi' invoeren, en u kunt het eerste doosje met drie cd's voor een symbolisch bedragje bestellen.

Geen opmerkingen: