14 april 2012

Ontwikkelingshulp

Ik erger me behoorlijk aan de krokodillentranen van links Nederland, nu het ernaar uitziet dat er in het Catshuis (flink?) in het budget voor ontwikkelingshulp zal worden gesneden. Het CDA haalde zelfs een aantal "prominenten" voor de camera die een paar zinnen, gedicteerd door organisaties uit de business, uit hun hoofd geleerd hadden en moesten opzeggen. Onze christen-democraten schroomden er zelfs niet voor om ook de 93-jarige oud-premier De Jong een paar zinnen te laten opzeggen.

Maar ja, voor de ontwikkelingsbusiness staat er dan ook veel op het spel. Want een business is het! U denkt toch niet dat er nog ontwikkelingswerkers zijn die voor een handje rijst en inwoning in een lemen hut hun goede werk doen? En dat de leiding van die organisaties kantoor aan huis houdt om geld te sparen? Als u dat nog denkt wordt het hoog tijd dat u ontwaakt. De ontwikkelingsbusiness is een business als iedere andere busuness, met "Rutte-plus" salarissen en bonussen.

Er gaat groot geld in om, want er is toch genoeg. Vier miljard oftewel vier duizend miljoen. Dat is een bedrag dat u zich niet kunt voorstellen. Ik in ieder geval niet. Ik ken een internationale organisatie die van de nieuwbouw van een kantoorpand afzag, omdat dat een miljard GULDEN, dus nog geen half miljard Euro, zou gaan kosten. Zulke bedragen achtte de directie niet meer beheersbaar en men is daarom overgegaan tot renovatie en uitbreiding van het bestaande gebouw.

In de ontwikkelingsbusiness klagen de heren nu al dat ze (misschien) rond moeten komen van drie duizend miljoen Euro, procentueel nog steeds de hoogste bijdrage die een land (van uw belastinggeld) aan ontwikkelingshulp geeft. Kan er dan geen noodzakelijke hulp gegeven worden van drie miljard Euro? Natuurlijk kan dat!

Dus bezuinig maar op de ontwikkelingsbusiness, dame en heren in het Catshuis. Het is toch al nauwelijks aanvaardbaar dat wij als belastingbetalers de kosten van de crisis moeten betalen. Al die nobele organisaties uit de ontwikkelingsbusiness kunnen ook makkelijk met minder geld rondkomen, als ze de hand eventjes in eigen boezem steken. Dat moeten wij als huishoudens ook doen en dat moeten bedrijven ook doen. En het zou leuk zijn als de jammerende politici ook hun ogen op dit punt eens zouden openen. En nou ben ik warempel nog helemaal vergeten te zeggen dat er veel ontwikelingsgeld - voorzichtig gezegd - op de verkeerde plaatsen terecht komt!

Geen opmerkingen: