14 januari 2012

Nog eens Brein tegen Ziggo en XS4ALL

Waarom ben ik het zo ongelofelijk oneens met dit vonnis? Lees eerst het hele vonnis op rechtspraak.nl, dan snapt u deze korte opmerkingen beter.
Brein heeft eerst geprobeerd de site van The Pirate Bay (TPB) uit de lucht te halen. Voor zover deze pogingen tot rechterlijke uitspraken hebben geleid, zijn die eenvoudigweg genegeerd door TPB. Ze zijn een paar keer van hosting provider gewisseld, tot ze ongrijpbaar waren. Normaliter zou dat 'einde verhaal' moeten zijn, want als je je zin niet bij de rechter kunt krijgen heb je pech gehad. Zo werkt de rechtstaat.

Maar Brein heeft vervolgens geprobeerd de grootste uploaders van films naar TPB te pakken. Op zich is daar wat mij betreft - vanuit de optiek van Brein althans - ook nog niets tegen. Maar die heren zijn erg geschrokken (en ze waren zich er waarschijnlijk nauwelijks van bewust dat er iets op hun activiteiten aan te merken was) en hebben hun uploaden gestaakt. Alweer greep Brein mis bij degenen die aan te spreken zouden zijn als het uploaden van een torrent niet correct zou zijn.

Wat nu? Toen ging Brein in de fout en de rechtbank heeft zich daarin laten meesleuren: er werd gesteld dat iemand die een torrent aan het downloaden is, tevens het beschermde materiaal upload. En dat is beslist niet waar. Laat de rechtbank het zelf maar eens proberen. Als ik een torrent download, zet ik het uploaden altijd af. Juist om er zeker van te zijn dat ik niets strafbaars doe. En de rechtbank heeft zich wijs laten maken dat dat niet kan. Probeer het maar. Het gaat prima, alleen misschien iets langzamer.

Los daarvan is Brein vervolgens gaan nadenken wie ze nu eens zouden gaan vervolgen. Met de werkelijke boosdoeners wilde het immers maar niet lukken. Dan maar met nette organisaties: Nederlandse internetproviders. Ook daar had de rechtbank nooit in mogen trappen. Een paar bureaugeleerden van TNO hadden voor Brein uitgerekend dat wel 30% van de klanten van Ziggo en wel 4,5%(!!!) van de klanten van XS4ALL mogelijk ooit wel eens een torrentje gedownload heeft. En daar had de rechtbank voldoende aan! Kleine minderheden hadden het MISSCHIEN ooit wel eens gedaan.

Die getallen accepteren als een reden om TPB via twee willekeurige providers af te sluiten is al onbegrijpelijk, maar de providers beperken in hun doorgifte is onacceptabel.

Als er ergens bombrieven in omloop zijn ga je twee willekeurige postbodes toch ook niet verbieden om de post te bezorgen? Onbegrijpelijk. Te gek voor woorden. Het is te hopen dat het gerechtshof in beroep niet dezelfde fouten maakt.

Internetcensuur is absoluut niet te tolereren in een rechtstaat. Als het niet lukt om de organisatie (TPB) of de mensen die op grote schaal de wet (MISSCHIEN!) overtreden (de grote uploaders) te pakken heb je als Brein pech gehad. Wees dan een kerel en geef je verlies toe. De postbode vervolgens proberen te pakken slaat dan nergens meer op.

Geen opmerkingen: