14 maart 2011

Piraterij

Onlangs is er een commissie van 35 (vijf en dertig!) internationale "experts" bezig geweest om uit te zoeken waarom er, met name in de landen met een lage welvaart, zoveel piraterij is. Deze duur betaalde internationale experts kwamen na een uitgebreide studie tot de conclusie dat men de originele producten te duur vindt, en dat ze daarom nagemaakt worden.

Wat moet dat wel niet gekost hebben? Waarom hebben ze dat niet even aan mij (of aan iemand anders met slechts een gemiddeld gezond verstand) gevraagd? Ik heb daar al jaren geleden over geschreven in dit blog of in een van de voorgangers ervan. Ik kan het zo gauw niet terugvinden. Daarom hierbij nog maar eens:

Mensen zijn bereid overal voor te betalen, mits ze de prijs ervan kunnen begrijpen. De industrie heeft met haar graaierige knuisten echter al keer op keer de fout gemaakt om met deze wijsheid geen rekening te willen houden:

- In de tijd waarin Bill Gates nog op een zolderkamertje het besturingssysteem MS-DOS aan het perfectioneren was, was er een bedrijf dat een (toen) veelgebruikte tekstverwerker schreef: WordPerfect 5.1 heette dat wondertje van nullen en enen. Het werd in de handel gebracht voor de prijs van 1300 gulden (zeg maar 620 EURO) per exemplaar. Vanzelfsprekend vond het publiek uit de jaren tachtig dat veel en veel te duur, en het programma werd driftig gekopieerd op diskettes (als iemand nog weet wat dat waren). Daar had men van kunnen leren, maar nee de geschiedenis herhaalde zich vele malen.

- De CD kwam op de markt. En in de tijd dat je een mooie en recente klassieke lp voor 25 tot 30 gulden kon kopen, kostte precies diezelfde muziek op een cd ongeveer 50 gulden. Men vond dit veel te duur en cd's werden driftig gekopieerd. Ook werden delen van cd's als MP3 verspreid.

- Vervolgens kwam de videoband (die ik gemakshalve maar even oversla) in de handel, gevolgd door de dvd. De industrie bedacht dat een film op dvd, kort nadat die was uitgebracht wel zo'n 25 EURO mocht kosten (we zijn nu dus in het tijdperk van de EURO aangeland). En alweer kon het publiek de gekozen prijsstelling niet begrijpen en dvd 's werden gekopieerd of anderszins verspreid.

- Het e-book deed vervolgens zijn intrede. De uitgevers likten hun vingers af en besloten dat ze voor een e-book (vrijwel) dezelfde prijs mochten vragen als voor een gedrukt exemplaar, hoewel er niets gedrukt hoefde te worden, er geen papier gekocht hoefde te worden en er niets ingebonden hoefde te worden. De consument begreep dit niet en e-books worden op grote schaal "illegaal" gedeeld.

En anno 2011 was er een internationale commissie van 35 deskundigen voor nodig om te ontdekken dat de consument software, cd's, dvd's, e-books en wat er nog meer gaat volgen, onbegrijpelijk duur vindt en er daarom kopie├źn van deelt.

Beste uitgevers van media, Wanneer u ertoe zou besluiten uw producten voor een prijs te verkopen die voor het publiek dat ze moet kopen begrijpelijk en acceptabel is, daalt de piraterij naar vrijwel nul. Wanneer u daarentegen keer op keer besluit en blijft besluiten om uw producten op de markt te brengen voor een prijs die voor de consument onbegrijpelijk hoog is, zult u de piraterij nooit kunnen bestrijden. Daar was echt geen internationale commissie van "wijze mannen" voor nodig!

Geen opmerkingen: