02 februari 2011

John Barry

Onlangs is de componist van filmmuziek John Barry overleden. Hij maakte onder meer de muziek voor een groot aantal James Bond films.

Ik wil het hier nu niet over zijn muzikale verdiensten hebben, maar over de manier waarop zijn overlijden in de media belicht is.

Steevast werd zijn (uitstekende) werk voor de James Bond films genoemd, en werd daarbij een fragment uit het overbekende "James Bond thema" ten gehore gebracht. Zie in Nederland het RTL nieuws en het NOS Journaal.

Maar al deze nieuwsmedia hebben hun research goed gedaan, want dit wereldberoemde thema werd nu juist niet van John Barry, maar door Monty Norman geschreven! Het onbevestigde gerucht gaat dat John Barry er wat aan gearrangeerd heeft, maar dat is dan toch echt het maximum dat hij ermee te maken heeft gehad.

En het was toch echt niet moeilijk om achter de juiste feiten te komen, want Monty Norman staat in de aftiteling (respectievelijk in de openingstitels) van iedere James Bond films duidelijk vermeld als componist van het thema.

Dat mag ook wel als je zo'n perfect stukje muziek aflevert, dat het nu al zo'n 50 jaar in 22 films heeft volgehouden!

Dus dames en heren van de binnen- en buitenlandse media: doe uw research goed voor u iets opschrijft of vertelt! Het zou toch schandalig zijn wanneer het onverhoopte overlijden van Monty Norman de media niet eens zou halen omdat niemand zich zou realiseren dat deze man de componist van het onsterfelijke James Bond thema was!

Geen opmerkingen: